Letiště ve Frankfurtu (2008)

Letiště ve Frankfurtu (2008) | foto: Getty Images

Německá letiště chystají stávky, provoz omezí Frankfurt i šest dalších

  • 1
Na sedmi německých letištích se v pátek výrazně omezí provoz. Pracovníci na letištích v Mnichově, Frankfurtu nad Mohanem, Hamburku, Stuttgartu, Dortmundu, Hannoveru a Brémách budou podle odborů Verdi stávkovat kvůli dosud neúspěšnému vyjednávání o zvýšení mezd zaměstnanců ve veřejném sektoru. Cestující se mají podle agentury DPA připravit na zpoždění i rušení spojů.

Že v pátek zruší veškeré pravidelné lety, už uvedla letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, v Mnichově, Hamburku a ve Stuttgartu. Stovky spojů ruší v pátek německá letecká společnost Lufthansa.

Odbory požadují pro 2,5 milionu zaměstnanců ve veřejném sektoru zvýšení mezd o 10,5 procenta, ale minimálně 500 eur (11 820 Kč) pro každého navíc. Před dalším kolem vyjednávání 22. a 23. února plánují i další výstražné stávky.

Berlínské letiště ochromila celodenní stávka odborářů, zrušeno je na 300 letů

Stávka má začít v pátek po půlnoci a skončit v noci na sobotu. Mnichovské letiště, které je druhé největší v Německu, ve středu oznámilo, že v pátek kvůli stávce ruší všechny plánované lety, už dříve oznámilo zrušení letů na pátek hamburské letiště. Dodávek pomoci do zemětřesením zasaženého Turecka a Sýrie se stávka nedotkne.

Zrušené lety i zpoždění. Lufthanse poškozené kabely vyřadily počítačový systém

Letištní sdružení ADV počítá se zrušením 2340 vnitrostátních a zahraničních letů. Stávka podle generálního ředitele ADV Ralpha Beisela zkomplikuje letecké plány více než 295 000 cestujících. Letecká společnost Lufthansa uvedla, že podle aktuálních informací ruší 1200 letů na letištích Frankfurt a Mnichov a číslo podle ní není konečné.

Kvůli jiným sporům ohledně mezd některých skupin pracovníků stávky v lednu ochromily provoz na letištích v Berlíně a Düsseldorfu. Provoz na letišti Willyho Brandta na pomezí Berlína a Braniborska se 25. ledna zcela zastavil.

,