Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Zpátky k tradici. Britové volají po návratu imperiálních měřících jednotek

  • 111
Velká Británie chce plně obnovit možnost prodávání v imperiálních jednotkách a tím plně obnovit možnost obchodníků prodávat zboží jen v tradičních anglických jednotkách jako jsou unce, pinty nebo libry.

Britská vláda tento týden u příležitosti 70. výročí od korunovace královny Alžběty II. zahájí debatu o tom, jak změnit zákon o hmotnostech a dalších mírách. Podle agentury Reuters chce plně využít svobod, které získala po odchodu z EU.

Obchodníci, kteří své zboží označují imperiálními jednotkami, musí nyní poskytovat informace také v jednotkách metrického systému, na čemž se Británie dohodla s Evropskou unií, když ještě byla jejím členem.

Přestože unijní blok běžně vyžaduje, aby jeho členové používali metrický systém, umožnil Británii, která byla jeho členem, označovat své výrobky vedle metrických jednotek také v jednotkách imperiálních. Například rychlostní limity jsou stanovené v mílích za hodinu a mléko a pivo se prodávají po pintách, ale většina ostatních výrobků, jako je cukr, se prodává v gramech a kilogramech.

Britská mincovna oslavila královnino výročí obří mincí vážící 15 kilogramů

Britové schválili odchod své země z Evropské unie v referendu v červnu 2016. Po dlouhých politických sporech opustila Británie EU na konci ledna 2020. Vláda od té doby přezkoumává tisíce nařízení, která si ponechala, a zjišťuje, zda slouží národnímu zájmu. Patří mezi ně i zákon zakazující prodej baleného zboží, jako je cukr, v některých imperiálních jednotkách.

„Jistě víte, že nařízení EU vyžadovalo prodej některých výrobků v metrickém systému, ale premiér jasně řekl, že chce tuto otázku konzultovat ještě tento týden,“ řekl v pondělí Johnsonův mluvčí.

Obnova tradice

Někteří Britové tento plán vítají jako způsob, jak se navázat na tradici a slavnou britskou minulost. Majitelka stánku s ovocem a zeleninou v západním Londýně Cheryl Devlinová uvedla, že imperiální systém je podle jejího názoru součástí britské kultury.

„Je prostě hezké zachovat si naše dědictví. Byla jsem vychována s librami a pencemi a víte, proč to musí zmizet?“ řekla Devlinová. „Proč si nemůžeme ponechat to, co jsme měli sto let,“ dodala.

Podle Sophie Bainsfairové, která bydlí nedaleko od stánku se zeleninou, ale změna bude nepříjemná a matoucí. „Nechápu, proč se chtějí vrátit. Nedává to žádný smysl,“ uvedla.

,