Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nad ropou se smráká. Budoucnost patří mědi a lithiu, věští odborníci

  18:00
Po desítky let byla ropa jednou z nejdůležitějších komodit na trhu. Velká poptávka po ní zrcadlila ekonomickou stabilitu země a jakýkoliv výkyv v její ceně výrazně ovlivňoval světovou ekonomiku. Kvůli řešení otázky globálního oteplování se ale nyní může tato komodita dostat do pozadí, naproti tomu měď a lithium se stávají čím dál žádanější.

Ropné pole Sachir v Bahrajnu. Ilustrační foto | foto: AP

Dominance ropy do budoucnosti může upadat. „Například měď bude do budoucna hrát naprosto zásadní roli. Pokud se budeme soustředit na to, abychom dosáhli závazků Pařížské dohody, měď se opravdu stane novou ropou,” říká pro CNN analytik společnosti Goldman Sachs.

Právě měď je totiž jedním z nejdůležitějších komponentů, které jsou potřeba při získávání větrné, solární i geotermální energie. Že měď bude do budoucna hrát klíčovou roli, už momentálně naznačují i trhy. Za posledních 12 měsíců se její cena zvedla o 80 procent a nabídka momentálně nezvládá pokrýt celosvětovou poptávku.

Investičně bankovní společnost Goldman Sachs tak předpovídá, že do roku 2025 by se ceny tohoto kovu mohly se současných 9 tisíc dolarů zvednout až na 15 tisíc dolarů za tunu. Rozšíření měděného dolu totiž trvá okolo dvou až tří let, úplná výstavba nového pak okolo osmi let.

Američané hledají, kde a jak těžit lithium, aby nebyli závislí na Číně

Čím dál tím větší pozornost se začíná věnovat i lithiu. To je totiž základním prvkem v bateriích, které využívají elektroauta. Podle analytiků společnosti Macquarie Research by se právě rostoucí poptávka po tomto tomto stříbrolesklém kovu mohla promítnou tak, že do roku 2025 jej bude celosvětový nedostatek.

Státy se tak začínají poohlížet po možnostech, jak nedostatku lithia předejít. Například australské těžařské společnosti Orocobre a Galaxy v pondělí oznámily, že se spojí a vytvoří jednu z největších společností, která se právě těžbou lithia bude zabývat.

Ropa už je za zenitem

To, že ropa bude do budoucna ztrácet svou pozici a vystřídají ji právě měď a lithium, pozorují i čeští ekonomové. „V několika dalších letech bude ještě ropa nejobchodovanější komoditou, tak do deseti let ale dosáhne svého vrcholu,” předpovídá Boris Tomčiak, investiční manažer společnosti Finlord.

„Od fosilních paliv se prostě upouští. Právě měď a lithium nejsou vhodné pouze pro elektroauta, ale dají se z nich vyrobit i baterie, které bude nutné instalovat na bateriová pole, která budou uskladňovat elektřinu z obnovitelných zdrojů. Produkce solárních či větrných elektráren je totiž nestálá. Konkrétně měď má ale obrovské využití i třeba ve stavebnictví, takže si myslím, že do budoucna bude hodně důležitá,” vysvětluje Tomčiak pro iDNES.cz

Podobně to vidí hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček. „ Ropa už je takřka za zenitem. V euroamerickém světě jsou velké snahy omezovat fosilní paliva. V Asii je to trochu pomalejší, ale také na to dojde. To, jak důležité budou do budoucna obnovitelné zdroje, je krásně vidět třeba v automobilovém průmyslu,” říká.

„Je ale vidět, že na ropě už nechtějí být závislé ani ropné velmoci. Například Saúdská Arábie dala svou společnost Saudi Aramco na burzu a vydělané peníze chce investovat do jiných segmentů tak, aby země nemusela být závislá pouze na ropě,” uzavírá Křeček.

Právě rychlé zavádění elektroaut po celém světě se na poptávce po ropě významně podepíše. Podle největší norské energetické konzultační společnosti Rystad Energy bude poptávka po ropě kulminovat v roce 2026. 

Zatímco nyní díky rychlému rozvoji elektromobility její odhady předpovídají, že za 4 roky bude poptávka okolo 101,6 milionů barelů ropy denně, ještě v listopadu byla představa taková, že v roce 2028 půjde o 102,2 milionů barelů denně.

„Zavádění elektrifikace v dopravě a dalších sektorech závislých na ropě zrychluje a je nastaveno na postupné snižování spotřeby ropy dříve a rychleji, než v naší předchozí prognóze,“ uvedl Rystad.

Procitnutí z pandemie nastartovalo emise

Ještě před vypuknutím pandemie přitom Rystad odhadoval, že na pomyslný vrchol se poptávka dostane v roce 2030. Jakým směrem se ale trh s ropou bude po pandemii ubírat, je podle mnohých zcela zásadní. 

Zaměření se na využívání obnovitelných energetických zdrojů bude podle odborníků v tomto roce klíčové. Vzhledem k tomu, že se celosvětová ekonomika začíná probouzet po koronavirové pandemii, emise oxidu uhličitého se během letošního roku mohou zásadně navýšit.

Díky pandemii mohli Evropané dýchat čistší vzduch. Snížily se totiž emise

Podle pařížské Mezinárodní energetické agentury (IEA) se letošní emise CO2 z využívání energií odhadují až na 1,5 miliardy tun. Ačkoliv velké asijské země v popředí s Čínou přecházejí na obnovitelné zdroje energie, neustále ve velkém využívají jako primární zdroj uhlí. 

Pokud by se předpověď IEA naplnila, šlo by o druhý největší nárůst energetických emisí za rok v historii. „Ekonomické zotavování po covidu je bohužel vše, jen ne udržitelné a dobré pro životní prostředí,” uzavírá výkonný ředitel IEA Fatih Birol.

Ačkoliv poptávka po ropě bude dlouhodobě klesat a ropa bude v celé řadě sektorů postupně nahrazována, vyřazována a recyklována, proti loňskému roku, kdy nastal ekonomický útlum, se letos poptávka zvýšila o 5,7 procenta na 96,7 milionů barelů denně.

Autor:
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Čtyři jaderné bloky nestačí, bude třeba budovat další, říká exministr Grégr

26. dubna 2024

Premium Kromě výstavby až čtyř jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně by už Fialova vláda měla plánovat i...

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

České dráhy hledají nové sídlo. Musí být v docházkové vzdálenosti od vlaku

26. dubna 2024  15:26

Po tříleté pauze se České dráhy pokoušejí najít nové sídlo a vystěhovat se z ministerského podnájmu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...