Zakladatel a generální ředitel Huawei Žen Čeng-fej. | foto: AP

Spojené státy nás nezničí, říká v rozhovoru zakladatel čínské Huawei

  • 7
Zakladatel čínské telekomunikační firmy Huawei Žen Čeng-fej řekl britské televizní a rozhlasové stanici BBC, že zatčení své dcery, finanční ředitelky Huawei Meng Wan-čou pokládá za politicky motivované. Kritizoval tlak Spojených států, zdůraznil však, že USA nejsou s to jeho firmu zničit.

„Zaprvé mám námitky proti tomu, co USA udělaly. Tento typ politicky motivovaného počínání je nepřijatelný,“ řekl Žen Čeng-fej. Kanada zadržela Meng 1. prosince na žádost Spojených států, kde je finanční ředitelka společnosti obviněna z praní peněz, podvodu, krádeže obchodních tajemství a porušování sankcí proti Íránu. Huawei popírá, že by se firma dopustila čehokoliv špatného.

Další problém Huawei. Americké úřady obvinily firmu i její finanční šéfku

„Není způsob, jak by nás USA mohly rozdrtit,“ prohlásil. „Svět nás potřebuje, protože jsme pokročilejší,“ míní. Podle něj americký tlak navíc donutil společnost zlepšit své produkty a služby.

„Pokud světla zhasnou na západě, východ bude stále zářit. Pokud na severu zavládne tma, bude tu ještě jih. Amerika nereprezentuje celý svět,“ uvedl Čeng-fej.

Připustil nicméně, že případná ztráta zákazníků by mohla mít značný dopad.

Minulý týden americký ministr zahraničí Mike Pompeo varoval spojence před používáním technologií od Huawei. Austrálie, Nový Zéland a USA již zakázaly či vyřadily Huawei z dodávek zařízení pro budoucí sítě 5G, zatímco Kanada zkoumá, zda výrobky firmy představují vážnou bezpečnostní hrozbu, připomněla BBC.

Huawei si ohlídáme, tvrdí Britové. Bourají americkou snahu o bojkot firmy

Dodala, že britské středisko pro kybernetickou bezpečnost usoudilo, že riziko spjaté s použitím technologií Huawei je zvládnutelné a že mnozí britští operátoři, včetně Vodafone, spolupracují s Huawei při rozvoji svých sítí 5G. Tento postoj se nicméně přezkoumává a čeká se na rozhodnutí britské vlády, která má v březnu či dubnu rozhodnout, zda mohou používat technologie Huawei. 

K možnosti k zákazu Žen řekl, že firma kvůli tomu nezruší své investice a že bude v Británii nadále investovat. „Stále důvěřujeme Spojenému království a doufáme, že nám Spojené království bude důvěřovat ještě víc,“ řekl. „Ve Spojeném království budeme více investovat, protože pokud nám Spojené státy nedůvěřují, přesuneme investice z USA do Británie v ještě větší míře.“

USA vyzývají spojence k bojkotu značky Huawei. Bojí se čínské špionáže

Huawei, která je největší čínskou soukromou společností, se ocitla v centru podezření kvůli vazbám na čínskou vládu. USA a další státy vyjadřují obavy, že její technologie mohou být zneužity čínskými zpravodajskými službami k špehování.

Žen ale ujišťoval BBC, že špehování představuje riziko, které nechce podstoupit, a že žádná „zadní vrátka“ neinstaluje. „Nechceme riskovat znechucení naší země a našich zákazníků po celém světě kvůli něčemu takovému,“ tvrdil. „Naše společnost se nikdy nedopustí špionáže. Pokud by se tak stalo, podnik bych zavřel.“

,