ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Heineken končí s podnikáním v Rusku, aktivity ukončí i dánský Carlsberg

  • 61
Pivovar Heineken ukončí své podnikání v Rusku. Nizozemská společnost to uvedla v pondělním prohlášení. Už dřív hovořila o utlumení nových investic a vývozu do Ruska. Firma chce podnik převést na nového vlastníka. Ke stažení z Ruska se podle svého pondělního sdělení odhodlal i dánský pivovar Carlsberg.

Na základě dříve oznámeného strategického přezkumu svých aktivit firma podle prohlášení dospěla k závěru, že vlastnictví podniku v Rusku není v současném prostřední udržitelné ani životaschopné. Proto se rozhodla z Ruska odejít.

Cílem Heinekenu je převod podniku na nového vlastníka, plně v souladu s mezinárodními a místními zákony.

„Abychom zajistili bezpečnost a pohodu našich zaměstnanců a minimalizovali riziko znárodnění, dospěli jsme k závěru, že je nezbytné, abychom v tomto přechodném období pokračovali v nedávno omezeném provozu,“ dodala firma. Zaručila se také, že do konce roku bude vyplácet mzdy všem 1 800 svým zaměstnancům a udělá vše, aby jim zajistila zaměstnání i v budoucnosti.

Z převodu vlastnictví nebude mít firma žádný zisk a očekává odpisy a další nepeněžní mimořádné náklady kolem 400 milionů eur (9,8 miliardy Kč). Po dokončení transferu už nebude Heineken v Rusku přítomen.

Heineken patří mezi největší pivovary na světě. Vlastní více než 300 mezinárodních, regionálních, lokálních a speciálních značek piva a ciderů. Po celém světě má více než 82 000 zaměstnanců.

V Rusku firma působí od února 2002, kdy zde koupila první pivovar v Petrohradu. Celkem vlastní v Rusku osm pivovarů a ruské značky piv jako Ochota, Žiguljovskoje, Stepan Razin, Bočkarjov, Tri Medveďa, Doctor Diesel, Sedoj Ural, Bereg Bajkala, Okskoje, Šichan a Amur-pivo.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval mezinárodní společnosti, aby opustily ruský trh poté, co Rusko před měsícem zahájilo vojenskou invazi na Ukrajinu.

Carlsberg: V Rusku končíme také

Konkurenční Carlsberg, který vlastní největší ruský pivovar Baltika, několik hodin po Heinekenu oznámil, že z ruského trhu odejde také. „Přijali jsme obtížné a okamžité rozhodnutí usilovat o úplnou likvidaci našeho podnikání v Rusku, což je podle nás v současném prostředí správná věc,“ uvedla firma. „Po dokončení těchto kroků nebudeme v Rusku přítomni,“ dodala.

Carlsberg byl podle agentury Reuters západním pivovarem nejvíce vystaveným ruskému trhu. Začátkem měsíce uvedl, že zahájil strategickou revizi svého podnikání, ponechal ale v provozu svých osm pivovarů v zemi. V Rusku pro něj pracuje 8 400 lidí.

Společnost Carlsberg měla do konce roku 2021 v Rusku dlouhodobá aktiva v hodnotě 19,2 miliardy dánských korun (63,5 miliardy Kč). To představuje zhruba 15 procent jejích celkových aktiv nebo 44 procent celkového vlastního kapitálu, vyplývá z její výroční zprávy.

,