ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Distribuce vakcín na covid bude problémová a bouřlivá, varuje Bill Gates

  • 138
Bill Gates, jeden z nejbohatších mužů planety, se obává problematické distribuce vakcín v USA na nemoc covid-19. Uvedl to během summitu STAT 2020, který se věnoval i telemedicíně, novým lékům a dalším lékařským pokrokům.

Podle Gatese bude jednotlivým státům v USA chybět potřebné federální vedení. Zároveň podotkl, že státy budou v souvislosti s distribucí vakcín čelit několika rozmanitým výzvám. Budou muset zajistit distribuci vakcín těm, kteří to nejvíce potřebují nebo třeba sledovat, jak na vakcínu lidé reagují.

Naše vakcína proti covidu má účinnost 94,5 procenta, hlásí firma Moderna

V minulých dnech představily vakcíny na covid-19 první dvě technologické společnosti Pfizer a Moderna. Zástupci těchto firem deklarují jejich vysokou účinnost, která by měla převyšovat hranici devadesáti procent. Rychlost některých farmaceutických společností ve vztahu k vývoji vakcín na covid-19 je podle Gatese fascinující.

Podle zakladatele technologické firmy Microsoft jsou však ostatní firmy, které vakcíny prozatím nepředstavily, ve výhodě. Konkrétně v rozhovoru zmínil společnosti AstraZeneca či Novavax. Jejich připravované vakcíny by podle něj měly být ještě účinnější.

Gates se také obává diskuze, kterou vakcinace může přinést. „Téma vakcinace je a bude velmi bouřlivé. Doufám ale, že tato debata nezajde až tak daleko, jako tomu bylo a je v případě roušek, které část populace považuje za projev nesvobody,“ řekl pro Stat.

Za pandemii pokáral Trumpa a jeho okolí

Trump by do nakažených vstřikoval dezinfekci. Idiot, zaznělo v reakci

Kriticky se také vyjádřil k americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Ten podle Gatese tlumil hlasy amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí ve vztahu k pandemii. „Myslím si, že kvůli Trumpovi a lidem okolo něj nemohlo Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí v souvislosti s pandemií dostatečně dělat svou práci,“ uvedl.

„Trump nešel směrem, ve který jsem doufal. Dlouhodobě volám po investicích do oblasti vakcinace, a to nejen proti případné pandemii, ale třeba i proti HIV. Nebyl jsem však vyslyšen,“ dodal Gates na adresu amerického prezidenta.

Vyzdvihl však vítěze nedávných amerických prezidentských voleb Joe Bidena, který podle něj hlasům odborníků naslouchá.