Čína zamkla kvůli covidu tisíce dělníků v továrně na iPhony, prchají přes plot

  • 50
Už od poloviny října nesmí zaměstnanci největší fabriky na chytré telefony iPhone opustit své pracoviště. V areálu továrny se stravují i přespávají. Důvodem jsou přísná covidová pravidla. Někteří z nich se začali bát karantény, samotného covidu i nedostatku jídla. A tak zdolali plot a vydali se pěšky domů.

„Zavřeli nás 14. října, museli jsme každou chvíli podstupovat PCR testy, asi po deseti dnech jsme museli začít nosit roušky N95 a dostávali jsme tradiční čínskou medicínu,“ popisuje situaci ve fabrice zaměstnanec Jüan pro agenturu Reuters.

Hledáte seriozního zaměstnavatele? Vyberte si z aktuální nabídky pracovních pozic Státního ústavu pro kontrolu léčiv na portálu jobDNES.cz.

V pátek se Jüan dozvěděl, že ochranka uzavřela obytný komplex pro dělníky v blízkosti továrny. Následující den měl být v samotné továrně vyhlášen zákaz vycházení. Jüan se rozhodl na nic nečekat, sbalil si své věci a odešel - stejně jako desítky dalších dělníků, které tvrdá covidová opatření vyděsila na tolik, že raději ze svého pracoviště utekli.

V Číně zavřeli Disneyland i s návštěvníky, ven mohou jen s negativním testem

Továrna společnosti Foxconn, která pro Apple vyrábí iPhony, zaměstnává zhruba 200 tisíc lidí. Podle Jüana byla přímo v areálu továrny zřízena karanténa a do ní uvrhnuto na dvacet tisíc pracovníků. Není jisté, zdali všem těmto lidem byl diagnostikován covid. Foxconn takovou informaci odmítá, zároveň ale ani nechce zveřejňovat jakékoliv jiné informace týkající se situace v továrně. Společnost jen uvedla, že žádnému ze zaměstnanců nebude bráněno v odchodu.

Zaměstnanci továrny si na sociálních sítích stěžují na špatné zacházení, například na nedostatek pořádného jídla. Podle agentury Bloomberg dostávají pracovníci uzavření v karanténě prosté pokrmy, jako je chléb a instantní nudle. Mezi zaměstnanci dokonce údajně vypukly potyčky kvůli jídlu.

Problémy v továrně v čínské provincii Čeng-čou mohou podle Reuters vážně ovlivnit produkci iPhonů. Výroba by mohla poklesnout až o třicet procent. Foxconn uvádí, že případné výpadky vykryje výrobou v jiných svých továrnách.

V Čínské lidové republice stále platí politika nulové tolerance covidu. Stačí jeden prokázaný případ nakažení a uzavírají se celé městské čtvrti. Továrny fungují na bázi takzvané uzavřené smyčky, to znamená, že zaměstnanci žijí a pracují v podnikovém areálu a nesmí se stýkat s nikým mimo něj.