Palírna whisky v jihozápadní Číně (12. prosince 2023) | foto: ČTK

Baijiu už tolik netáhne. Palírna láká na speciální whisky přímo pro Číňany

  • 0
Palírna v Číně vlastněná francouzským koncernem Pernord Ricard uvedla začátkem prosince na trh čistě sladovou whisky. Klade si za cíl využít rostoucí chutě mezi mladými právě na whisky namísto tradičního čínského likéru baijiu, informovala agentura AP.

Palírna v jihozápadní Číně vyšla na více než 100 milionů dolarů. Francouzský koncern, který se specializuje na výrobu a distribuci vín a lihovin, tvrdí, že whisky v Číně vyrábí pomocí tradičních technik výroby.

Využívá však tamních rostlin a přírodních podmínek, včetně místně pěstovaného ječmene i sudů vyrobených z dubu z pohoří Čchang-paj v severovýchodní Číně. Tamní mistr destilátor Jang Tao zmínil také minerální vodu špičkové kvality. „Zdroj vody na hoře E-mej-šan je velmi známý,“ zmínil.

Japonské kluby coby past na city žen. Na dluhy v nich vydělávají prostitucí

Podle webu Billion Bottle už v Číně existuje více než třicet palíren whisky a objemy jejího prodeje v zemi podle statistik rostou. Podle analytika Harryho Hana ze společnosti Euromonitor International se předpokládá, že objem prodeje bude do roku 2028 nadále růst dvojciferným tempem.

„Tady v Číně vidíme pro whisky obrovský potenciál. Je to produkt, který se vyvíjí velmi pěkně a velmi silně,“ uvedl Alexandre Ricard, generální ředitel společnosti Pernord Ricard. „Věříme, že Číňané vyvinuli skutečnou chuť, zejména chuť sladu whisky,“ doplnil.

Rozdílné chutě mladých

Podle Raymonda Lee, zakladatele společnosti Single Malt Club China, která se zabývá obchodováním a distribucí whisky z Pekingu, se nápoj stal populárnějším, protože rostla ekonomika.

„Jak se ekonomika vyvíjí a rostou osobní příjmy, mnoho lidí touží po individualitě. V minulosti jsme všichni žili stejné životy. Když vaše ekonomické podmínky dosáhnou určité úrovně, začnete hledat svou vlastní individualitu. Whisky pouze vychází vstříc konzumnímu myšlení těchto lidí,“ uvedl s tím, že kvalita whisky je odlišná od ostatních alkoholických nápojů.

Češi se před koncem roku zásobují alkoholem, po Novém roce bude dražší

Podle něj je boom whisky z velké části poháněn mladšími Číňany, kteří jsou otevřenější západním kulturám více než generace jejich rodičů. Podle dat Billion Bottle je více než polovina čínských spotřebitelů whisky ve věku 18 až 29 let.

„Nyní je země stále otevřenější, přibývá příležitostí vycestovat do zahraničí a (mladí Číňané) absorbovali různé druhy kultur. Mají také odvahu zkoušet nové věci. Když zkusí něco nového, například whisky, uvědomí si, že je od čínského baijiu velmi odlišná. Může být pro ně snazší to přijmout,“ řekl Lee.