Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Japonské kluby coby past na city žen. Na dluhy v nich vydělávají prostitucí

  15:00
Po postcovidovém krachu mnoha nočních podniků je v Tokiu na vzestupu nový fenomén. Takzvané hostitelské kluby zaměstnávají mladé a pohledné Japonce, kteří se s mladými ženami nejprve seznámí na sociálních sítích a poté je opakovaně zvou do těchto podniků. Tam se však Japonky snadno zadluží a mnohé z nich skončí jako prostitutky, říkají odpůrci tohoto podnikání. „Nikdo ženy nenutí tam chodit,“ brání se provozovatelé klubů.

Stále více mladých žen v Japonsku končí u prostituce, protože se zadluží v takzvaných hostitelských klubech. Tam je lákají najatí mladí muži, kteří jim slibují vztah. (19. prosince 2023) | foto: Profimedia.cz

Čtyřiadvacetiletá Japonka jménem Yuko si myslela, že konečně našla ideálního životního partnera. Když před třemi lety „potkala“ stejně starého muže přes seznamovací aplikaci, oba studovali na téže univerzitě. Tato shoda však byla začátkem noční můry. Nyní musí splácet dluh ve výši milionů jenů. Pohledný mladý muž totiž nebyl student medicíny, ale hostitel klubu v tokijské čtvrti Kabukičó. Peníze teď mladá Japonka splácí tak, že zanechala studia a pracuje v sexuálním průmyslu.

„Předstíral, že pracuje jako hostitel, jen aby si našetřil peníze na své sny, a moje dcera se do něj zamilovala,“ říká matka mladé Yuko. S novináři se sešla pouze pod podmínkou, že její a dceřina pravá identita nebude zveřejněna. Yuko totiž rozhodně není sama, kdo naletěl. Mocný vzestup hostitelských klubů, jak je nazvala japonská média, vyvolal dokonce debaty v japonském parlamentu, který nyní volá po potlačení mnohamiliardového byznysu. Příběh přinesl britský deník The Guardian.

Jak funguje hostitelský klub?

Stejně jako v nočních podnicích, v nichž zpravidla pracují ženy, nabízejí hostitelské kluby své služby naopak výhradně ženám. Mohou v nich pít šampaňské, povídat si a flirtovat s mladými muži, s nimiž se předtím seznámily na seznamovacích aplikacích. Tyto muže však kluby za tímto účelem najaly kvůli jejich vzhledu i konverzačním schopnostem. Sex sice není v jejich standardní nabídce, ale není neobvyklé, že se hostitelé a jejich zákaznice scházejí v soukromí.

V poslední době však v Japonsku dramaticky narostl počet žen, které situace donutila k prostituci poté, co zůstaly dlužny za účty právě v těchto hostitelských klubech. „Jen za posledních pět měsíců jsem absolvovala nejméně tři stovky konzultací, většinou s rodiči dívek, které se stydí mluvit s přáteli a rodinou. Vědí, že policie nebude jednat, protože nebyl spáchán žádný trestný čin,“ říká Hidemori Genová, která v Tokiu vede centrum pomoci.

Japonské město vábí lidi s příjmením Suzuki na miliony jenů. Nesehnalo nikoho

„Mluvíme zde o inteligentních ženách s nadějnou budoucností, které se rázem ocitly v pasti,“ dodává 67letý Gen Hidemori, zakladatel neziskové organizace Nippon Kakekomidera, která od roku 2012 pomáhá japonské problémové mládeži. „Hostitelské kluby fungují jako sekty. Je to zhoubný obchodní model, který se nijak neliší od obchodování s lidmi. Neprodávají šampaňské, prodávají ženská těla,“ dodává.

Tokijská policie tvrdí, že nárůst počtu žen, které nyní nabízejí sexuální služby na ulici, souvisí právě s rozmachem hostitelských klubů. Od ledna do září tokijská policie zatkla osmdesát žen ve věku od dvaceti do 46 let pro podezření z porušení zákonů potírajících prostituci. Za celý rok 2022 to přitom bylo pouze jednapadesát případů. Přibližně semdesát procent zadržených žen bylo ve věku kolem dvaceti let, mnohé z nich nebyly nikdy zaměstnané nebo pracovaly zařízeních nabízejících vše od masáží až po orální sex. Přibližně čtyřicet procent zadržených žen uvedlo, že si touto prací vydělávají na návštěvu hostitelských klubů nebo takzvaných concept café.

Láska jako slib

Pandemická omezení se na ekonomice japonského nočního života podepsala téměř likvidačně. Podniky se proto nyní snaží získat zpět své ztracené příjmy, a tak ještě mnohem agresivněji než dřív usilují o získání zákazníků. K tomu jim dobře slouží sociální média a především chatovací aplikace. Ty se rychle staly preferovaným způsobem kontaktu mezi ambiciózními mladými hostiteli a potenciálními klientkami.

Hostitelské kluby používají osvědčené taktiky, jak nalákat ženy do svých tenat a hlavně jak je udržet, aby se sem vracely. Hodina s neomezenou konzumací alkoholu při první návštěvě takového klubu může ženu stát pouhých 2 až 3 000 jenů (346–520 Kč). Po ní však následují vyzývavé a bezplatné textové zprávy od hostitelů, kteří ženy povzbuzují k jejímu opakování.

„Typické ale je, že cena večera se při každé příležitosti desetkrát zvýší,“ říká Hidemori. „Při třetí návštěvě pak ženám, které se nechaly oklamat a uvěřily tomu, že o ně má hostitel zájem, klub naúčtuje 300 000 jenů (52 000 Kč) a tak to jde dál. Klub si zároveň pořizuje fotografie jejich dokladů, aby na zákaznice vyvíjel nátlak a donutil je dluh uhradit,“ dodává.

Do Japonska míří víc turistů než před covidem. Odpadkové koše zažívají renesanci

Jen málokterá ze zákaznic klubů si může dovolit zaplatit útratu na místě. Například láhev šampaňského Dom Pérignon Brut Rosé tu může stát i několik set tisíc jenů. Hostitelský klub však vybízí k obrovským útratám s odkazem na luxusní prostředí. „O víkendech, kdy lidé slaví narozeniny nebo jiné zvláštní příležitosti, se tato částka může vyšplhat na 3 až 5 milionů jenů,“ říká Narumi, provozovatelka jednoho z klubů. Dodává však, že dluhy jsou problém jen pro malý počet zákazníků. „Mluvíme například o 200 ženách z asi 20 000, které pravidelně navštěvují hostitelské kluby,“ dodává Japonka.

Negativní ohlas v japonském tisku však podle ní má na byznys neblahý vliv. „Pověst hostitelských klubů je v současné době opravdu špatná,“ dodává Narumi. „Drtivá většina zákaznic nemá s výší útraty žádný problém, ale kvůli všem mediálním zprávám se k nám zdráhají chodit,“ říká. Také mnozí japonští znalci oboru tvrdí, že naprostá většina z 6 000 hostitelů pracujících ve 300 tokijských klubech ženy nikterak nezneužívá. Naopak trvají na tom, že ženy samy utrácejí vysoké částky za luxusní nápoje a čas strávený se svými oblíbenými hostiteli v prostředí připomínajícím romantickou mangu.

Vše při starém

Tlak, který nyní vyvíjejí japonská média a veřejnost na úřady, aby konaly, sílí. Zástupci několika skupin hostitelských klubů tento měsíc místním úředníkům slíbili, že například již nedovolují ve svých podnicích zákaznicím mladším dvaceti let vysoké útraty. Takadžuki Makita, šéf největší tokijské skupiny hostitelských klubů, se také podle listu Mainiči Šimbun jménem celého odvětví omluvil za jeho momentální stav.

„Nebudeme podnikat způsobem, který ničí životy lidí,“ slíbil podnikatel v jednom z rozhovorů. Rodiny ženských obětí jsou však skeptické. „Kluby na tomto systému vydělávají tolik peněz, že nemají důvod měnit své způsoby,“ říká matka Yuko, která nyní pracuje v drahých lázních, kde ženy poskytují mužům mýdlové masáže a sexuální služby. Někdy tráví kvůli této práci mimo domov celé týdny.

A se svým hostitelem, díky němuž se zadlužila, podle matčiných slov stále je. „Není to ani vztah, je to jen forma zneužívání,“ říká o dceři matka. „Moje dcera nikdy nebude schopna splatit své dluhy. Jsem zvědavá, jestli se někdy vůbec vrátí domů. Ale nejde jen o ni. Podvedených bylo tolik žen,“ uzavírá Japonka podle listu The Guardian.

Autor:
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

V Česku elektromobily netáhnou. Prodejům vládnou spalovací motory, říká průzkum

27. dubna 2024

Ekologické hledisko většina Čechů při nákupu auta nebo volby dopravního prostředku příliš neřeší....

Češi mění Bangkok za Japonsko a New York. Letenky jsou levnější

27. dubna 2024  8:34

Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších destinací...

Předat farmu potomkům má být snazší, s návrhem po letech přichází nový náměstek

27. dubna 2024

Před dvěma lety slíbil tehdejší ministr zemědělství Zdeněk Nekula, že připraví pro rodinné farmy...

Konec minikečupů i ovoce v plastu. EU chce snížit množství odpadů

27. dubna 2024

Premium Evropská unie v boji za co nejmenší množství odpadu zakáže minibalení majonéz, šamponů nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...