Peter Russell-Clarke pracoval na návrzích hlavních produktů i prodejen.

Peter Russell-Clarke pracoval na návrzích hlavních produktů i prodejen. | foto: Shutterstock

Apple opouští jeden z posledních designérů z legendární éry

  • 0
Po téměř dvaceti letech strávených ve firmě opouští Apple Peter Russell-Clarke, jeden z posledních vedoucích designérů legendární éry. Ta je spojená se jménem Jonathana Ivea, muže, který dal tvář iPhonu.

Peter Russell-Clarke pracoval na návrzích hlavních produktů Applu a pomohl vytvořit i vzhled firemního sídla a jejích maloobchodních prodejen. Russell-Clarke, který podle Bloombergu společnost opustil v říjnu, nyní přechází jako poradce ke startupu Vast, který se věnuje kosmickým technologiím. Ve firmě má vytvořit vlastní tým průmyslového designu, uvedl Vast v prohlášení.

Tento krok znamená pro prestižní designové oddělení Applu už takřka dokonanou změnu stráží. Téměř všichni z přibližně dvaceti hlavních designérů, kteří pracovali pod Iveem, už společnost opustili. Práce Ivea a jeho kolegů pomohla vytvořit estetiku Applu založenou na čistých liniích a intuitivním rozhraní.

Šokující prohra Applu. Firma musí zastavit prodej chytrých hodinek v USA

Ive opustil Apple v roce 2019, aby založil vlastní designovou firmu LoveFrom, která spolupracuje s klienty, jako jsou Airbnb, Ferrari nebo Moncler. V Applu z Iveovy éry zůstává už jen pár designérů včetně viceprezidenta designu Richarda Howartha.

Iveův nástupce Evans Hankey opustil společnost v roce 2023 po pouhých třech letech ve vedoucí pozici. Hlavní designéři Applu nyní přímo podléhají výkonnému řediteli Jeffu Williamsovi.