Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Antonov kvůli válce diverzifikuje. Zaměří se na výrobu dronů

  16:01
Ukrajinská společnost Antonov rozšiřuje výrobu dronů. V reakci na ruskou válku tak diverzifikuje svou dosud dominantní produkci dopravních letadel.
Antonov An-225 Mrija

Antonov An-225 Mrija | foto: Archiv autora Lubora Obendraufa

Drony vyrobené a upravené na Ukrajině hrají významnou roli ve válce proti Rusku. Dříve neoznámený krok společnosti Antonov je v souladu s cílem Ukrajiny stát se globálním centrem pro výrobu dronů a směrovat investice do odvětví, které se od počátku roku 2022 dramaticky rozrostlo, napsala agentura Reuters.

Antonov otevřel nové dronové centrum „s cílem posílit výrobní kapacity bezpilotních systémů a poskytovat podporu soukromým výrobcům bezpilotních systémů, pokud jde o odborné znalosti a služby“, uvádí se v prezentaci společnosti Ukroboronprom, která zastřešuje ukrajinský obranný sektor.

Výroba dronů by mohla podpořit letecké firmy založené v dobách Sovětského svazu, které v Rusku ztratily významného zákazníka a utrpěly rozsáhlé škody v důsledku ruských útoků.

28. srpna 2023

Antonov pod hlavičkou Ukroboronpromu i v minulosti navrhoval a vyráběl bezpilotní letouny, včetně modelu Horlycja. Těžiště výroby ale dlouho spočívalo na dopravních letadlech. Symbolickou ranou tohoto přístupu bylo na začátku války zničení letounu An-225 Mrija, který byl ve své době největším nákladním letounem na světě.

Jakkoliv výroba nákladních letadel bude pokračovat, nové centrum pro bezpilotní letouny by nyní mohlo lépe sloužit válečným potřebám Ukrajiny a dát inženýrům Antonova větší uplatnění, řekl agentuře Reuters zdroj obeznámený s plány společnosti. Tato osoba nemohla vystoupit pod jménem, protože plány Antonova v oblasti dronů zatím nejsou veřejné.

Zdroj dodal, že zkušenosti Antonova s nákladními letadly by se mohly uplatnit i u dálkových bezpilotních letounů. Ukrajinským ozbrojeným silám by to poskytlo možnost zasáhnout cíle hlouběji na ruském území.

Kyjev se k odpovědnosti za útoky na ruské území nehlásí, podle odborníků a západních představitelů ale stojí za zintenzivněním dronových útoků z poslední doby.

Volodymyr Zelenskyj uděluje vyznamenání příslušnici armády při návštěvě pozic ukrajinských vojáků na frontě. (3. října 2023)

Nové středisko Antonova nabízí například aerodynamické testování, vytváření plně funkčních simulátorů pro výcvik operátorů bezpilotních letounů či vývoj standardů součástek, uvádí se dále v prezentaci.

Ukrajina použila vzdušné bezpilotní letouny k útoku na letiště a ruské jednotky a hladinové drony proti lodím a mostu. Prezentuje se také jako místo pro testování inovací bezpilotních letounů světových výrobců. To vše „naživo“, v podmínkách boje.

Ukrajina byla po zahájení ruské invaze 24. února 2022 odkázána především na zahraniční drony. Nyní je ale díky intenzivní podpoře nových výrobců schopna vyrábět značné množství různých typů bezpilotních prostředků.

Poměr domácích a zahraničních dronů v ukrajinském arzenálu je těžké odhadnout vzhledem k vysokému počtu používaných systémů, jejich rychlé spotřebě a také utajení.

27. srpna 2023

Podle nedávných prohlášení vysoce postavených činitelů má Ukrajina přibližně 200 výrobců dronů a její ozbrojené síly podepsaly smlouvy na dodávky 30 nových modelů dronů domácí výroby. Většina producentů jsou startupy založené až po invazi, působí v malém měřítku a často jim chybí výrobní kapacita a podpora průmyslu potřebná k tomu, aby se z nich stali významnými hráči.

Ukrajinští představitelé uvádějí, že chtějí využít domácí inženýrské talenty vzdělané v dobách Sovětského svazu k rozvoji poválečné ekonomiky. V rámci toho by mohla vznikat pracovní místa i v dronovém průmyslu.

Menší ukrajinský výrobce dronů, kterého letos navštívila agentura Reuters, zaměstnává bývalé inženýry z Antonova, kteří vyrábějí drony s dlouhým doletem.

Prezentace se shoduje s restrukturalizací holdingu Ukroboronprom, jejímž cílem je přilákat více zákazníků, a posílit tak roli Ukrajiny v mezinárodním obranném sektoru.

„Obranný sektor bude na Ukrajině velice brzy jedničkou,“ řekl agentuře Reuters ukrajinský ministr strategického průmyslu Oleksandr Kamyšin s tím, že bezpilotní letouny jsou nezbytnou součástí investic do leteckého průmyslu. „Musíme se zaměřit na lokální výrobu většího množství zbraní a munice,“ dodal.

V prezentaci také zaznělo, že Ukroboronprom hodlá odprodat asi 50 procent svých aktiv, která byla vyhodnocena jako „neefektivně využívaná a nesouvisející s výrobou“.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z dvojích cen v Unii se zase stává téma. Nyní se proti nim bouří Nizozemci

9. června 2024

Dvojí ceny na společném evropském trhu začínají vadit už i Nizozemcům. Mnoho z nich jeho existenci...

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

Neříkejte tomu etnický obchod aneb jak asijské obchody berou Ameriku útokem

15. června 2024

Asijské obchody s potravinami ve Spojených státech zažívají nebývalý rozmach. Už dávno necílí pouze...

Výrobci prosecca zažívají krušné časy. Bojí se, že chuť jejich vína se zhorší

15. června 2024

Déšť, přívaly zeminy, sucho, mráz nebo krupobití. Výrobci prosecca čelí extrémnímu počasí, které...

Tahle země není pro chudý. Nový Zéland opouští rekordní počet obyvatel

15. června 2024

Nový Zéland trápí v posledních letech odliv obyvatel. Hlavním důvodem jsou rostoucí životní...

UEFA počítá s tučnými zisky, stát má jen náklady. Němci zapláčou, píše FAZ

15. června 2024  11:28

Fotbalová unie UEFA počítá z probíhajícího evropského šampionátu s tučnými zisky, zatímco německý...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...