Amsterdam se stabilně řadí mezi nejnebezpečnější evropské metropole. Na sto...

Amsterdam se stabilně řadí mezi nejnebezpečnější evropské metropole. Na sto tisíc obyvatel připadají 3,14 vraždy. | foto: Profimedia.cz

Amsterdam chce přesunout sexbyznys pod jednu střechu. Místní se tomu brání

  • 13
Amsterodam je vyhlášený svou čtvrtí De Wallen přezdívanou Čtvrť červených luceren. Historicky byla oblast domovem nejstaršího řemesla na světě, sexbyznys zde kvete dodnes. Radnice již před několika lety přišla s nápadem přesunout ho někam více z očí. Už dokonce zaplatila za projekt mutifunkčního obchodního sexcentra. Plán však naráží odpor místních obyvatel i samotných prostitutek, které se nechtějí stěhovat.

Své plány ohledně stavby nového erotického komplexu na okraji města představila radnice nizozemské metropole již dříve. V loňském roce město o přesunu oficiálně rozhodlo a architekt již dostal dokonce zaplaceno za to, aby novou budovu navrhl.

V komplexu mají být bary, restaurace, 100 pokojů pro sexuální pracovnice i prostor pro erotický zábavný program. Starostka města Femke Halsemaová již dříve oznámila, že usiluje o lepší pracovní podmínky pro sexuální pracovnice i o vyčištění historického centra města. „Centrum našeho města je jedním z nejstarších v Evropě a má obrovský kulturní přínos, ten je však v pozadí zájmu. Chceme, aby turisté tuto hodnotu vnímali,“ uvedla.

„Když kráčíte úzkými ulicemi, vidíte davy turistů tísnící se před výlohami, v nichž pózují ženy ze zahraničí, jež jsou tak zranitelné, přesto se na kolemjdoucí usmívají... Jako žena nemohu snést takové ponižování žen. Je to proti všem ženským právům,“ zmínila Halsemaová v jednom z rozhovorů.

Sex rovná se kriminalita

„Uvědomuji si, že nás čeká ještě dlouhá cesta. Většina lidí si spojuje práci sexuálních pracovnic s kriminalitou, násilím na ženách a porušováním lidských práv,“ zmínila před několika dny Halsemaová pro The Guardian.

Nově navržené erotické centrum Amsterdamu pochází z dílny architektonického studia Mocke Architecten.

„Doufám, že se nám podaří vybudovat vytvořit erotické centrum, které bude mít úroveň a nebude místem, kde se scházejí jen drobní kriminálníci a ty nejzranitelnější ženy,“ dodala.

„Čtvrť červených luceren patří mezi nejstarší ve městě, momentálně je však plná mužů, kteří se loučí se svobodou, anebo turistů v převlecích za penisy,“ zmínila Ilana Rooderkerková, šéfka tamní politické strany D66. „Chceme, aby ženy a muži, kteří se živí sexem, byli schopni vykonávat svou práci v bezpečí,“ doplnila politička.

Kam s nimi?

Stále není rozhodnuto, kde přesně by měl nový komplex stát. Město již vytipovalo několik lokací. Plánu přesunout erotické centrum jinam se však některé části města obávají. A objevují se i petice. Například ta proti postavení erotického centra v jihovýchodní části Amsterdamu, konkrétně ve čtvrtích Amstel III a ArenaPoort, zdůrazňuje, že ve městě bydlí i mládež, na kterou může mít nové centrum špatný vliv.

Prostitutky nechtějí ani v amsterdamské čtvrti Zuid. „Pokud někdo pořádá konferenci a může si vybrat mezi Berlínem, Barcelonou a Amsterdamem, erotický komplex ho rozhodně nepřiláká,“ zmínil předseda tamní okresní rady Bart Vink. Proti jsou i jiné části města.

Podle odhadů devět z deseti prostitutek chce zůstat na stávajícím historickém místě. „Navrhované lokality jsou v místech, kde se nevyskytují turisté a po 18. hodině je tam mrtvo,“ zmínila jedna ze sexuálních pracovnic. Jak dodala, doufá, že lokalitu vybere radnice ještě před Vánoci.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,