Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Radek Cihla, MAFRA

Odborům došla trpělivost, ve Škodě vyhlásily stávkovou pohovovost

  • 568
Podniková rada v automobilce Škoda vyhlásila po třinácti kolech neúspěšného vyjednávání o mzdách stávkovou pohotovost. Nabídka automobilky na růst mezd o 4,3 procenta prý neodpovídá výsledkům firmy. Stávající kolektivní smlouva vypršela koncem března.

"Podniková rada pokládá i nadále předložené návrhy firmy ve mzdových jednáních za nedostatečné a požaduje jejich navýšení způsobem, odpovídajícím rekordním pracovním výsledkům zaměstnanců," stojí v prohlášení odborů ve Škodovce na stránkách Odborového svazu KOVO Mladá Boleslav.

Stávková pohotovost platí ode dneška a znamená odhodlání a připravenost odborů kdykoliv zahájit stávku. Podniková rada zvolila Stávkový výbor v čele s předsedou Jaroslavem Povšíkem.

"Podniková rada pod vedením Stávkového výboru zahájila dnešním dnem organizaci informativních mítinků v závodech Mladá Boleslav, Kvasiny, Vrchlabí. Rovněž byla zahájena příprava protestního mítinku pro všechny zaměstnance mimo areál závodu v Mladé Boleslavi," uvedly odbory na internetu.

Minulý rok rostly mzdy v automobilce o 4 procenta. Nyní má však Škodovka za sebou rekordní rok a požadavky odborů jsou tvrdší. Zpočátku žádaly přilepšení o sedm procent, automobilka nabízela na začátku února 2,5 procenta. Postupně se obě strany sbližovaly.

Škoda Auto loni zaměstnávala 25 800 lidí sedmatřiceti národností. Průměrný plat tarifních zaměstnanců dosahoval 34 500 Kč, dělníci vydělávali přes třicet tisíc.

V nošovické automobilce Hyundai se na mzdách dohodli 30. března. Zaměstnanci jihokorejské firmy si polepší o 3,3 procenta. Loni byla v závodě průměrná mzda 27 432 korun, u dělnických profesí to bylo 25 204 korun.