Vizualizace zelených domů v britském Cardiffu. | foto: Master Therm

Česká firma dodává tepelná čerpadla do zeleného projektu v Cardiffu

  • 1
V britském Cardiffu roste inovativní čtvrť, která nabídne soukromé i komunitní bydlení. Domov v ní ve sto sedmdesáti domech najde více než tisícovka rodin, který díky použitým technologiím minimalizuje náklady na energie. Celý projekt má i českou stopu, čerpadla do něj dodala jablonecká firma Master Therm.

Spojené království tlačí na uhlíkovou neutralitu a dosáhnout jí chce stejně jako EU už v roce 2050. Město Cardiff na jihovýchodě země má ještě ambicióznější cíle. Chce být uhlíkově neutrální do roku 2030. Aktuálně drží pozici třetího nejzelenějšího města v celé zemi, a k dalšímu úspěchu mu má pomoci právě developerský projekt ve čtvrti Rumney. Na stavbu získalo dotaci přesahující čtyři miliony liber a úspěch teď díky projektu slaví i Češi.

Projekt zvaný Aspen Grove právě uzavírá první etapu výstavby a kompletně by měl být dokončen už v roce 2024. Svým obyvatelům nabídne atraktivní, přesto dostupné bydlení na vyvýšeném místě s výhledem na Bristolský průliv a také komfort života obklopeného nejmodernějšími technologiemi. Na své si tu přijdou jak ti, kdo hledají příležitost pro nákup nemovitosti, tak ti, kdo se ohlíží po pronájmu v městských bytech nebo komunitním bydlení.

Inovace poháněné českými čerpadly

Co všechny nově vystavěné domy spojuje, jsou technologické inovace. Klíčovou roli v nich hrají i česká tepelná čerpadla typu země–voda napojená na 89 sdílených zemních vrtů. Ta jsou instalována v každém z domů a pracují začleněna do systému inteligentní domácnosti ke které pak patří i solární panely, nabíjecí stanice pro elektromobily či chytrá energetická úložiště.

Systém operuje s online předpovědí počasí, predikuje spotřebu elektrické energie v budově dle předchozích dat a optimalizuje tak její využití. Díky tomu se domy i ve špičce téměř vyhnou odběru z národní sítě a vystačí si s vlastními zdroji. V létě je možné využít reverzního chodu čerpadla a dům tak velmi efektivně chladit a současně regenerovat vrt.

„Čerpadlo AquaMaster si získalo pozornost developera hned z několika důvodů. Je velmi kompaktní, a tak se hodí právě pro malé rodinné nebo bytové domy, které staví v Cardiffu. Vyniká svým variabilním výkonem i nízkou náročností na obsluhu, jelikož je ovládáno skrze mobilní aplikaci, která umožňuje i připojení na online diagnostiku,“ líčí Jiří Svoboda, ředitel společnosti Master Therm. Jeho čerpadla si nakonec získala sympatie nejen developera, ale také poroty prestižní ceny Build Back Better, která novinky testuje a právě česká čerpadla na začátku tohoto roku ocenila.

KALKULAČKA: Spočítejte si, za jak dlouho se vám vrátí investice do solárů

Čerpadla jsou v Česku dostupná už roky, pořizovací náklady jsou ale vyšší. Tepelná čerpadla na principu země–voda v Česku zatím žebříčky úsporných a ekologických trendů nevedou a prim u nás mají především levnější, i když obvykle o něco méně účinné systémy vzduch–voda. Na západ od nás jsou ale čerpadla země–voda velmi oblíbeným zdrojem nízkoemisní energie i úspor.

Jak ale upozorňuje Jiří Svoboda, každý dům a jeho obyvatelé žijí trochu jinak a je vhodné jejich stylu života přiblížit i technologie v domácnosti. Investice do zařízení země–voda jsou možná ve srovnání s jinými investičně dražší, a to především kvůli potřebě zemního vrtu nebo plošného kolektoru, dlouhodobě se ale vyplatí. Spotřebují totiž asi o třetinu méně elektřiny, a navíc jsou ve srovnání s těmi vzduchovými tišší. Nespornou výhodou je pak jejich stabilní topný výkon a dlouhá životnost i ve srovnání s dalšími kvalitními alternativami na trhu.