Airbus A380

Airbus A380 | foto: MARTIN SALAJKA

Airbus bude mít jednoho šéfa, velmoci se dohodly

  • 11
Francie a Německo se dohodly na vedení ve společnosti EADS. Tohoto evropského výrobce dosud vedli dva prezidenti. Dvoukolejnost systému ale podle pozorovatelů byla jednou z příčin problémů firmy.

Enders a Gallois byli dosud oba prezidenty EADS, Gallois byl zároveň prezidentem Airbusu. Dvoukolejnost ve vedení společnosti se označovala za jednu z příčin jejích problémů v posledních letech.

Jediným šéfem koncernu se nyní stává Louis Gallois, jeho německý kolega Tom Enders převezme řídící funkci v dceřiném Airbusu.

"Potřebujeme se stát normální společností," citoval Enderse portál BBC.

Vedení i vlastnictví EADS je rovnoměrně rozděleno mezi Francouze a Němce, a firma tak až dosud měla dva předsedy a generální ředitele - jednoho z Francie a jednoho z Německa.

Další detaily budou podle zpravodajského portálu BBC upřesněny po setkání francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho a německé kancléřky Angely Merkelové.

Národní rozepře ale musí jít nyní stranou. Podle Galloise totiž všichni nyní mají stejné priority: aby podnik fungoval.

Změny by měly proběhnout do konce třetího čtvrtletí letošního roku.

Airbus se už delší dobu potýká s problémy. Podle některých spekulací bylo na vině zejména superjumbo A380 a potíže se zpožděním jeho dodávek. Snaha o finanční ozdravění firmy pak měla znamenat škrty tisíců pracovních míst. - více zde