ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

České dráhy zdraží od prosince jízdné v průměru o 9,5 procenta

  • 30
České dráhy zdraží od 10. prosince jízdné v průměru o 9,5 procenta. Jejich základní kilometrický tarif se tak zvýší stejně jako jízdenky One Ticket platné pro všechny dopravce v rámci Státního jednotného tarifu. Úprava podle ČD vychází z inflace a rostoucích cen na straně vstupů.

„Úprava reflektuje vývoj inflace i rostoucí ceny vstupů za uplynulý rok např. v oblasti údržby, nafty, ceny náhradních dílů a dalších položek, které ovlivňují náklady na zajištění dopravy. Až do 9. prosince bude možné zakoupit jízdenky včetně předprodeje na 2 měsíce za současné ceny. Vyšší ceny se tak mohou do nákladů na cestování reálně promítnout až v prvním čtvrtletí roku 2024,“ uvedly dráhy.

Avizované zdražení základního tarifu Českých drah je druhým citelným zvýšením cen během aktuální vlny inflace. Vloni v prosinci cena jízdenek u největšího tuzemského železničního dopravce vzrostla v průměru o patnáct procent. Navýšením cen společnost kopíruje rozhodnutí ministerstva financí, které podle červnové inflace stanovila horní hranici pro navýšení cen jízdenek právě 9,5 procenta.

Cestující se vrátili do vlaků. České dráhy vydělaly téměř miliardu korun

Stejným způsobem podraží i speciální zvýhodněné jízdné, které se podobně jako v letecké dopravě odvíjí od aktuální poptávky. „Ceny Flexi zvýhodněných jízdenek a Vázaných jízdenek budou i nadále pružně reagovat na poptávku po cestování. V reakci na tyto faktory bude zvýšení cen u těchto nabídek pružné a v rozsahu do 9,5 procenta,“ uvedly České dráhy. Zvýhodněné Flexi jízdenky ale nejsou dostupné na všech relacích. Jde o speciální tarif mezi velkými městy, kterým ČD před lety reagovaly na ceny autobusové dopravy, které na daných trasách tvoří konkurenci vlakům.

Vázaná jízdenka je jízdní doklad uplatnitelný pouze pro konkrétní vlak na rozdíl od „obyčejné“ Flexi jízdenky. Ta umožňuje cestovat jakýmkoliv následujícím vlakem po dobu 24 hodin (u dokladů na trasu delší než 50 km). Ani Vázané jízdenky nemusí být k dispozici vždy. „Vázané jízdenky lze zakoupit pouze do vyprodání stanoveného limitu počtu jízdenek (kontingentu). Výše kontingentu je proměnná a nezveřejňuje se,“ uvádí v podmínkách ČD.

13. března 2023

,