ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Půjčka konsolidaci financí nepomůže, kritizuje rozpočtová rada vládu

  • 5
Národní rozpočtová rada (NRR) kritizovala návrh vlády ohledně rozpočtu na příští tři roky. Schválené rámce předpokládají postupné snižování strukturálního schodku státního rozpočtu a státních fondů na úroveň 1,75 procenta hrubého domácího produktu (HDP) v roce 2026. Radě se také nelíbí využití půjčky z mimořádného mechanismu EU, které by zadlužení prohloubilo.

Schválená Rozpočtová strategie sektoru veřejných institucí stanovuje výdajové rámce státního rozpočtu a státních fondů na příští rok 2,222 bilionu korun. V roce 2025 by měly dosáhnout 2,28 bilionu korun a o rok později 2,318 bilionu korun.

Dokument uvádí pro příští rok maximální výši strukturálního schodku rozpočtu a státních fondů 2,75 procenta HDP. V dalších letech by se schodek měl snižovat o 0,5 procentního bodu ročně. Vláda chce směřovat ke střednědobému cíli, kterým je strukturální schodek 0,75 procenta HDP. Strukturální schodek vyjadřuje výsledek hospodaření očištěný o vliv ekonomického cyklu.

Národní rozpočtová rada zveřejnila negativní stanovisko k rozpočtové strategii. Kritizovala, že materiál předpokládá vyšší schodek než Konvergenční program, který pro příští rok počítal s 2,6 procenta HDP.

Ztratíme mozky i prosperitu, bojí se vědci návrhu miliardových škrtů

Rada zároveň konstatovala, že výdajové rámce více odpovídají skutečnému vývoji rozpočtu v letošním roce než Konvergenční program. „Ukazuje se tedy, že původní odhady vývoje veřejných financí obsažené v Konvergenčním programu neodrážely reálný stav veřejných financí. NRR o to více zdůrazňuje naléhavou potřebu veřejné rozpočty konsolidovat a konsolidační balíček je v tomto světle žádoucí nikoli méně, ale naopak více,“ uvedla rada.

Upozornila také, že pokud Česko využije půjčku z mimořádného mechanismu EU, prohloubí se tím dluh vládních institucí, což oslabí konsolidační úsilí vlády.

NRR kritizovala také skutečnost, že rozpočtovou strategii dostává vláda k projednání až nyní, a ne v dubnu, jak vyžadují pravidla pro sestavování rozpočtů.

,