Znalec vín Fedor Malík představí v Ostravě špičková vína ze Slovenska.

Znalec vín Fedor Malík představí v Ostravě špičková vína ze Slovenska. | foto: Václav Pancer, MF DNES

Vínobuditelé představují v kraji bez vinic kvalitní vína

Pivo a nějaká ta štamprle něčeho tvrdšího. To jsou nejoblíbenější alkoholické nápoje v Moravskoslezském kraji. Ale víno? "Možná se budete divit, ale to je tady stále více populárnější," upozornil Martin Křistek, který patří k ostravským vínobuditelům.

Čím to je? "Mezi lidmi stoupá povědomí: víno rovná se zdravý nápoj," řekl Křistek. A hned dodal: "Pochopitelně v přiměřeném množství."

O stoupající oblibě vína v regionu svědčí i jediná mezinárodní vinařská přehlídka v Moravskoslezském kraji Cuvée 2006 Ostrava. Ta se koná dnes a zítra v ostravském hotelu Atom.

"Cuvée je označení vín vzniklých spojením dvou i více odrůd a my chceme kvalitní cuvée vrátit na vrchol vinařovy nabídky," podotkl Martin Křistek, jenž patří k organizátorům přehlídky. "Byla by škoda, kdyby vinou expanze módního Chardonnay a Cabernetu Sauvignon upadly v zapomnění tradiční Bzenecká Lipka či Blanický Roháč."

Přehlídku pořádá sdružení, jež se s nádechem recese nazývá Klubem ostravských vínobuditelů K. A. H. A. N. To je ve zkratce Klub amatérských hodnotitelů alkoholických nápojů.

"Devadesát devět vzorků vín z deseti zemí světa však nebudou hodnotit pouze laici, ale také odborníci," upozornil Martin Křistek.

Ostatně ostravská přehlídka se letos koná počtvrté a od loňského ročníku mají výrobci právo v souladu s evropskými vinařskými pravidly označovat oceněné víno medailí získanou v Ostravě.

Vína mohou ochutnat i zájemci z řad veřejnosti dnes a zítra od 19 hodin. Dnes večer vyhlášený znalec vín Fedor Malík představí špičková vína ze Slovenska.