V pátek vinaři představí Svatomartinské víno. Na trh zamíří desetitisíce lahví.

V pátek vinaři představí Svatomartinské víno. Na trh zamíří desetitisíce lahví. | foto: Radek Miča, MF DNES

Vinaři chystají slavnosti svatomartinského vína

Přípravy na slavnosti spojené s prezentací svatomartinského vína vrcholí. Pod novou značkou Svatomartinské připraví například Společnost Vinné sklepy Valtice na trh čtyřicet tisíc lahví tří odrůd z letošní úrody. Pod novou značkou bude víno prodávat téměř třicítka vinařů.

Milovníky vína tak překvapí svěží a ovocitá chuť odrůd Veltlínské červené rané, Portugal Modrý a Svatovavřinecké.

"Poslední z nich bude připraveno jako růžové," řekl výkonný ředitel firmy Marek Šťastný.

Jeden z největších dodavatelů mladého vína na český trh nyní uzavírá smlouvy s gastronomií i řetězci. Valtičtí původně mladá vína dodávali spolu se Znovínem Znojmo a Vínem Mikulov pod názvem Moravavíno Nouveau, ale letos se rozhodli netříštit síly a dát přednost společné značce s podporou Vinařského fondu České republiky.

"Od nás půjde láhev průměrně za 60 korun," přiblížil Šťastný cenu od dodavatele. Výsledná cena však bude podle něj rozdílná, a to zcela jiná ve vinotékách, v gastronomii či řetězcích.

O značku mladých vín Svatomartinské se letos premiérově ucházelo 51 vzorků od 28 vinařů, uspělo 46 od 27 výrobců. Zbylých pět vín odborná komise odmítla, protože se vymykala požadované charakteristice, kterou má Svatomartinské splňovat. Na trh by se mělo dostat asi 120.000 lahví Svatomartinského, které se poprvé otevře 11. listopadu v 11:00.

Vinaři chystají na tento dne nebo na nejbliží následující dny řadu akcí a slavností. Například v Bořeticích, kde se obyvatelé mohou chlubit čerstvým titulem "Obec roku", představí mladé víno v hotelu Kraví hora. V pátek odpoledne budou zase světit svatomartinské víno na mikulovském zámku.