VIDEA ROKU 2022: Návrat holčičky z reklamy na Kofolu nebo Gorbačov propagující pizzu

  • 0
Také letos sledovala ekonomická rubrika serveru iDNES.cz zajímavé nebo bizarní reklamy, které se objevily jak v Česku, tak v zahraničí. Největší ohlas vzbudil spot Kofoly, ve kterém firma propagovala své nové zálohované lahve. Roli protagonistky si v něm zahrála Sandra Flemrová, holčička z legendární vánoční reklamy téhle firmy.

Craigovy taneční kreace v reklamě na vodku

V listopadu zveřejnil výrobce Belvedere vodky reklamu, ve které si hlavní roli zahrál představitel Jamese Bonda Daniel Craig. Roztodivné taneční kreace ale na internetu budily rozporuplné dojmy. Zatímco jedna skupina se bavila, ta druhá označila hercovo vystoupení v reklamě za nepatřičné.

Brněnské tramvaje s primátorkou

Mezi ne úplně povedené reklamní kampaně se letos zařadila i ta předvolební brněnské primátorky Markéty Vaňkové z ODS. Velkoplošný polep jedné z tramvají totiž zasahoval i na okna. Když si je cestující v parném létě otevřeli, zdeformovali primátorčin obličej. Dopravce proto jejich otevírání zakázal.

Ženy v noci neběhají, zjistil Samsung

Je to nerealistická reklama. Ženy se bojí a v noci neběhají. Britská skupina bojující za bezpečnější ulice pro ženy a další jednotlivci se v dubnu pustili do nové reklamy společnosti Samsung na chytré hodinky. V ní je ústřední postavou právě žena, která se uprostřed noci vydává na osamělý běh městem.

Popkulturní symbol Gorbačov

Třicátého srpna obletěla svět zpráva o úmrtí bývalého prezidenta Sovětského svazu Michaila Gorbačova. O tom, že Gorbačov nebyl jen jedním z nejvýznamnějších politiků 20. století, ale taky velkým popkulturním symbolem, svědčí i reklama z roku 1997. V ní politik propaguje řetězec Pizza Hut. Reklam s Gorbačovem bylo ale víc.