Uruguayská vína dosahují kvality brazilských nebo chilských. Ilustrační foto

Uruguayská vína dosahují kvality brazilských nebo chilských. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Uruguay: Neznámá vína světové kvality

Už svou polohou, vklíněna mezi vinařské regiony Brazílie a Argentiny, je Uruguay jakoby předurčena k pěstování révy vinné. I když jsou vína z této země zatím takřka neznámá, rozhodně se svou kvalitou vyrovnají svým slavnějším sousedům.

Uruguay je po Chile, Argentině a Brazílii čtvrtým nejvýznamnějším producentem vína v Latinské Americe.

Novodobá historie zdejšího vinařství se začala psát až s příchodem mohutné vlny baskické emigrace v roce 1870. Baskové přivezli mimo jiné i sazenice odrůdy Tannat, zvané zde po původním propagátorovi také Harriague.

A zdejší Tannat je dnes nejlepší na světě. Oproti své původní domovině – jihozápadní Francii – je díky podnebí i terroiru mnohem tělnatější, sametovější, plnější i výrazně sytější v barvě.

SERIÁL: Méně známé vinařské země

Vína z Francie, Itálie, či Španělska ochutnal už snad každý. Jaká vína ale vznikají v Jižní Americe či ve Středomoří? To se dovíte v novém seriálu. Všechny díly najdete zde.

Cukr nevynáší, pěstujme víno
Na kvalitu vína má vliv především podnebí. Dostatek, až přebytek slunce kompenzuje chladné antarktické proudění z jižního Atlantiku. Devadesát procent uruguayských vinic se rozkládá v jižních pobřežních oblastech Canelones, San José, Florida a Montevideo.

Článek vznikl ve spolupráci
s časopisem BarLife

Zbytek leží na jihozápadě země v Colonii a Carmelu v ústí Rio de la Plata, naproti Buenos Aires. Nové vinice vznikají i na hranicích s Brazílií v departmentu Rivera. Vinařství tak postupně nahrazuje málo výnosné plantáže cukrové třtiny ve středu země.

Vedle úspěšného Tannatu se hojně pěstují také odrůdy Viogner, Trebbiano, Torontés, Cabernet Sauvignon, Merlot a Sauvignon Blanc. Znalci dávají vínům z této země velkou perspektivu.

ČTĚTE TAKÉ DALŠÍ SERIÁLY

Italská vína
Španělská vína
Francouzská vína