ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Bundestag

Nahradit cihlu fošnou. Stavaři hledají cestu, jak stavět vyšší dřevostavby

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
V cizině je běžné, u nás stále ještě mimo hlavní stavební proud. Dřevo jako stavební materiál budoucnosti prosazují developeři a jeho posílení v bytové výstavbě podporuje i stát. Prvky vyrobené z masivního dřeva totiž dokážou výstavbu citelně zrychlit, dřevo navíc během růstu spotřebovává oxid uhličitý, a je tak z pohledu stavebního materiálu emisně neutrální. Výšková výstavba je ale logicky spjatá s přísnějšími bezpečnostními pravidly.

V Česku tak doposud vznikají maximálně čtyřpatrové dřevostavby, přestože šance na vyšší budovy tuzemské zákony znají. Vyžadují ale mnohem pracnější přístup při získávání stavebního povolení.

Zatímco dřevěné budovy do dvanácti metrů výšky od podlahy v přízemí lze stavět podle typových parametrů, u vyšších domů musí vždy investor úřady přesvědčit, že jím navrhovaná stavba nebude pro obyvatele nebo návštěvníky znamenat při požáru zvýšené nebezpečí. Právě to je základem takzvaného inženýrského přístupu, který sice mohli developeři v Česku využívat už daleko dříve, od konce loňského roku jej ale Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví výslovně uvedl ve svém věstníku.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se