Rusko nám letos nesplatilo ani korunu dluhu

- Zhruba 180 miliónů dolarů by musela Česká republika škrtnout z ruského zadlužení, pokud by červnové zasedání nejvyspělejších zemí a Ruska skupiny G-8 schválilo ruský požadavek 50procentního odpisu dluhů. Rusové mají rovněž žádat o pěti- až desetiletý odklad splátek. "Očekává se politické rozhodnutí ve prospěch těchto požadavků," řekl ve čtvrtek na setkání se členy mezivládní komise ČR a Ruské federace Zdeněk Rochač z ministerstva financí.

Ruská zadluženost vůči České republice pocházející jenom z nesplacených úroků samotného dluhu má letos dosáhnout 360 miliónů dolarů. Rusko zatím nesplatilo ani korunu a nedá se reálně očekávat, že by částka, se kterou počítal státní rozpočet byla letos splacena. Vlastní dluh se léta nehýbe a dosahuje zhruba 3,3 miliardy dolarů.

Přitom bylo s Ruskou federací dohodnuto, že v letech 1994 až 1997 bude platit roční úrok 124 miliónů dolarů v hotovosti a od předloňska Rusové mohli též třetinu splácet zbožím.

"I když byly nějaké kontrakty uzavřeny, Rusko takto nesplatilo ani dolar," uvedl Rochač. Prvním krokem k pohnutí samotným dluhem byla domluva o vytvoření Garančního fondu za české dodávky do Ruska. V příštích letech by do něj mohlo být přesunuto až 900 miliónů dolarů. Touto částkou by se ruská vláda zaručila za ruské dovozce. Vzhledem k tomu, že Rusko nesplácí nejen státní dluhy, ale dokonce ani státní obligace, nelze brát tyto garance mnoho vážně.

Česká republika se rovněž s Ruskem dohodla na letošních dodávkách 5,2 miliónů tun ropy proti loňským 6,7 miliónu tun. Otevřela se také možnost dodávek zboží za ruskou ropu a zemní plyn.