Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příkladný i pro dnešní politiky. Ekonomové vyzdvihují Aloise Rašína

Právě v tyto dny před sto lety bojoval o život československý ministr financí Alois Rašín. Muž, který se zasloužil o využití mnoha konceptů ekonomického myšlení v praktické hospodářské politice, nakonec zraněním způsobeným anarchistickým atentátníkem podlehl. Odborníci však dodnes vyzdvihují Rašínovu precizně provedenou měnovou reformu nebo přístup k veřejným financím.
Alois Rašín (18.10.1867 -18.2.1923) - český právník, politik, národohospodář

Alois Rašín (18.10.1867 -18.2.1923) - český právník, politik, národohospodář | foto: ČTK

Někteří ekonomové pak Rašínovo pojetí hospodářské politiky považují za příkladné i pro současnou českou politickou scénu.

„Alois Rašín byl velikánem našich dějin, a to nejen těch hospodářských. Jako tehdejší ministr financí znal dobře soudobou ekonomickou teorii a rakouská ekonomická škola ho přesvědčila o tom, že zdravá měna má být kryta reálnými statky, jako je zlato,“ řekl pro iDNES.cz analytik J&T Banky Pavel Ryska.

„Vynikl jako praktik, který provedl precizní měnovou odluku i reformu. Ta Československo ochránila od poválečné inflace, a i proto Aloise Rašína považuji za velký zdroj inspirace pro dnešní i budoucí hospodářskou politiku České republiky,“ dodal Ryska.

Rašín si podle expertů moc dobře uvědomoval, že po skončení světové války hrozí Československu obrovské inflační nebezpečí, pokud bude měnově i nadále spojeno s Rakouskem-Uherskem. Vyčerpaná monarchie mohla pokračovat v inflačním tisku peněz, kterým by financovala zbytnělé výdaje při chybějících příjmech. Rašín ale pobočkám centrální banky Rakouska-Uherska v tehdejším Československu odebral kompetence a rychle se dal do přípravy měnové odluky. Neměl to ale vůbec jednoduché.

„Rašín zachránil úspory občanů, udržel stabilitu finančního systému a vytvořil dobrou reputaci československé koruny v zahraničí. Rašín i v dalších letech, i když nebyl zrovna ministrem financí, ovlivňoval hospodářskou politiku a prosazoval posilování kurzu československé koruny. To mělo také protiinflační až deflační vliv,“ upřesnil Pavel Ryska.

Alois Rašín

Jako ministr financí přispěl ke stabilizaci ekonomiky i k tomu, že Československo nedopadlo jako jiné země okolo něho. Ty totiž často trpěly hyperinflací i následným ekonomickým a politickým rozvratem. Podle expertů je tak jeho velkou zásluhou, že období první republiky je možné hodnotit pozitivně a jeho odkaz i proto přetrvává dodnes.

„Čím více Rašínů bude, tím méně bude mít ekonomie pověst neužitečného a nepoužitelného teoretizování o neprosaditelném. Rašínův tragický konec nevypovídá o velké oblíbenosti u neinformovaných a naivních občanů. S tím jsme se ale nevypořádali dodnes, ve školách neučíme ani základy ekonomie a stále považujeme za důležitější, aby už ve čtvrté třídě děti dokázaly odrecitovat desetistupňovou škálu tvrdosti nerostů. S těmi ale ani nepřišly do styku, na rozdíl třeba od ceny lízátek,“ dodal hlavní ekonom společnosti Natland Petr Bartoň.

Velký příznivec deflační politiky

Rašín také při pohledu do historie vešel ve známost díky jeho příklonu k deflační politice. Ta měla vrátit poškozenou ekonomiku i měnu na předválečnou úroveň.

„Byl autorem deflační politiky 20. let minulého století a její cíl byl jasný. Dát novému státu pevnou měnu. Rašín si velmi dobře uvědomoval, jaký rozvrat může lehce nastat v poválečné době kvůli hyperinflaci a jaké dalekosáhlé důsledky může mít. Věděl totiž, že peněžní a bankovní systém stojí a padá s důvěrou lidí v peníze,“ myslí si ekonom skupiny DRFG a akademik na VŠE v Praze Martin Slaný.

Rašínova deflační politika mu ale popularitu nepřinášela, neboť při jejím uplatňování ceny zboží rychleji než mzdy, což způsobovalo velké problémy podnikům a některé z nich kvůli tomu musely i propouštět. Rašín to ale podle Rysky myslel dobře.

Jako kdyby padl v bitvě. Před 100 lety střelil atentátník ministra Aloise Rašína

„Deflační prostředí v Československu bylo nesrovnatelně lepším než chaotické inflační prostředí v sousedních zemích. Propouštění bylo malé ve srovnání s tím, co přišlo o dekádu později při Velké depresi. Rozhodně nelze hovořit o krizi, pokud se bavíme o československé ekonomice začátku 20. let. Obtížné přizpůsobování deflaci se střídalo s obdobími prosperity a celkově šlo o stabilní vývoj,“ myslí si.

Mimořádně silná byla i Rašínova vazba k rozpočtové politice. Byl totiž zastáncem omezených státních výdajů a vyrovnaného rozpočtu. Ten byl pro něj zárukou toho, že se vláda nebude snažit zaplatit deficit tiskem nových peněz, který by způsobil inflaci. Dnešní ekonomové na něm zpětně obdivují i jeho obrovskou odvahu.

„S přihlédnutím k době a tehdejšímu poznání je obdivuhodná Rašínova odvaha a schopnost udělat rozhodnutí měnící úplně vše. Ať už s jeho pojetím a myšlenkami souhlasíme, či ne, je to obdivuhodné. Dnes nejsou politici schopni ani zlegalizovat konopí nebo zrušit příspěvek stavebním spořitelnám. Rašín byl šampiónem umění ekonomie, tedy přetavení známého poznání v reálnou politiku,“ domnívá se Dominik Stroukal, ekonom z Metropolitní univerzity Praha.

Autor:
  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z dvojích cen v Unii se zase stává téma. Nyní se proti nim bouří Nizozemci

9. června 2024

Dvojí ceny na společném evropském trhu začínají vadit už i Nizozemcům. Mnoho z nich jeho existenci...

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

Pandemie přiškrtila kongresovou turistiku, je slabší než než před deseti lety

17. června 2024

Plavky a nafukovací lehátko je stále mnohem častější obsah zavazadel než kravata a náhradní sako....

Z Helsinek až k polárnímu kruhu. Finnair posiluje lety za půlnočním sluncem

16. června 2024

Letecká společnost Finnair i v letošní sezoně bude létat z Helsinek do města Bodø na severu...

Tchaj-wan trápí nízká porodnost. Školy a univerzity zavírají, chybějí žáci

16. června 2024

Tchajwanské úřady se pro další léta obávají obrovského propadu hospodářské výkonnosti, který by...

Když ho nemůžeš porazit, sněz ho. Italové si zpestřili menu invazním krabem

16. června 2024

Ve Středomoří se kvůli oteplujícím se vodám přemnožil invazní druh kraba. Nemá přirozené predátory...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...