Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Zaměstnancům chybí odpočinek. Volný čas nedokážou využít k relaxaci

Většina lidí si ani po dovolené nepřipadá zdaleka tak svěží, jak by si přála. Relaxovat podle svých představ se daří jen necelé třetině zaměstnanců. Ostatní by chtěli odpočívat více i častěji, překvapivě hodně lidí navíc pociťuje nedostatek spánku, ukázal průzkum.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dělám sám na sebe a jsem pánem svého času. Když se cítím unavený, dám si po obědě dvacet a nikdo mi za to z práce nevyhodí ani nevynadá. Když je práce méně, sednu do auta a zajedu na Šumavu. Dám si malou túru a odpoledne jsem zpátky, abych vzal děti na kroužky atd. Když je práce hodně, sedím u ní do noci. Když jedeme někam na "dovolenou" s rodinou, plánujeme si aktivity tak, abychom si odpočinuli i viděli/zažili něco zajímavého. Nemá smysl na dovolené každý den vstávat na sedmou a vyrážet na stokilometrový cyklovýlet - to není dovolená, to je cyklo-soustředění před závody.

3 0
možnosti
KL

Taky nechápu až moc aktivní lidi. S mojí ex to byla dovolená. Jeli jsme do jižních Čech a prostě každý den se muselo někam jet dopoledne i odpoledne. Podařilo se mi z pár výletů vyvlíknout a zůstat dvě odpoledne sám na chatce, abych si odpočinul.

2 0
možnosti
JS

Je fakt že jsem loni měla dovolenou 25 dní v kuse a to si člověk opravdu odpočine i když je to aktivní dovolená. Letos v červnu týden a už si ani nepamatuju že jsem někde byla :-/

3 0
možnosti
PB

tak to věřím.. Já letos to měla tak hloupě, prostě se to sešlo, že jsem měla týden a pak za 14dní druhý týden, no na houby... Navíc po té druhé jsem věděla že hned v pondělí bude v práci blázinec, už ani nevím že nějaká byla.

0 0
možnosti
LS

Tak výborně. Zaměstnavatel bude mít povinnost starat se o volný čas svých zaměstnanců. Aby ho měli dostatek, aby náhodou nebyli přetížení prací. Také o to, aby ho trávili zdravě a měli na své záliby nejen dostatek času, ale také dostatek prostředků, více peněz za méně práce.

Zároveň ovšem musí dbát na to samé u svých dodavatelů, aby ani oni nepřetěžovali své zaměstnance. Dále zaplatit za dodavatele DPH, pokud se to jemu zrovna nehodí.

A samozřejmě nezapomenout na dopravce, zde musí dbát na to, aby mu náhodou nedovezl zboží někdo unavený, kdo by nedej bože mohl způsobit nehodu.

To by bylo, abychom v Evropě ten komunismus nevybudovali, jen mě tak napadá, pracovat bude kdo? Ale to vlastně není důležité.

2 0
možnosti
JN

bodejť by si odpočnul, kdokoliv, když se stejně čumí do mobilů a jiných obrazovek. To energie nepřidá.

1 1
možnosti
KL

Za mě je fixní pracovní doba přežitek. Občas je práce tolik, že jsem v práci přesčas a jindy je práce tak na hodinu, přesto člověk musí v tý práci tvrdnout. Jasně, pracovníci na úřadech, u pásu, ve zdravotnictví a podobně nemají na výběr. Ale jsou pozice, kde by se prostě dalo říct: tady máte úkoly a dokončete je do tohoto a tohoto termínu a jestli budete dělat v noci, 4 hodiny denně nebo 16 hodin denně, v sobotu apod, to je jedno. Dovolená by taky mohla být neomezená, pokud člověk úkoly plní. Zase je to pozice od pozice.

2 0
možnosti
TK

Chápu souhlasim jenže to by musel bejt osvícený zaměstnavatel aby vám buďto práce nepřidal nebo nevyhodil někoho z teamu atd. Jde o co pro ně jste

0 0
možnosti
JJ

J72a96n 52J23i17r92k57a

3. 9. 2021 9:15

Doufám, že covid bude mít v tomto případě i pozitivní dopady: firmy by mohly ještě více propadnout kouzlu home officu, to samé školy (proč by třeba na pátek nemohly být zkoncentrovány předměty, které jdou bezproblémově dělat z domova přes zoom / teams?) a že celkově si lidé uvědomí, že práce člověka mnohdy spíše ubíjí, než šlechtí. Ne každý má to štěstí (nadání, píli, vůli...), aby dělal práci, která ho naplňuje a baví. Bylo by to krásné, ale buďme k sobě upřímní - je to spíš utopie.

Smyslem života není to, aby člověk pracoval, ale smyslem práce je to, aby člověk žil.

2 0
možnosti
LM

s HO to ve vetsine dopadlo, jak bylo predpokladano. I firmy, ktere o sobe rikaji jak jsou digitalni a progresivni, maji rady svoje ovecky v ohradce ...

0 0
možnosti
Foto

No, myslím, že zejména rodiče malých dětí to mají dost komplikované. Já například mám 4 týdny dovolené + 5 sick days, takže celkem tedy 5 týdnů. Pár dní si člověk vybere na Vánoce a ten zbytek jsem musela rozdrobit do prázdnin, kdy jsem nesehnala pro děti školky, tj. byla jsem s nimi doma. A teď v září mi nastoupila mladší dcera do státní školky, kde chtějí měsíční adaptaci (tj. žádná celodenní docházka, ale pěkne v 10.00 první týden, poté ve 12.30 domů). Jak to mají pracující rodiče zařídit, nikoho nezajímá. S takovýmito stresy není divu, že rodiče nedokážou relaxovat. Jednak nemají opravdu kdy, protože veškeré volno jim pohltí zase jen péče o druhé, jednak neustále žijí ve stresu, jak 5 týdnů dovolené znásobit, aby mohli pokrývat různé úřední výmysly.

4 0
možnosti
VT

Tohle není nic moc, ale je to ještě ok. Moje zkušenost z roku 2014 z Rakouska:

Tam bylo taky 25 dní dovolené (nepočítám ouřady, to jsou lepší lidé, zejména ti, co mají partajbuch sociální demokracie), sickdays se tam nějak moc nevedly (ale jo, nechalo se zavolat, že jste marod a člověk mohl zůstat dva dny doma, za plný plat, ale to se dalo udělat tak dvakrát do roka).

Na Vánoce nám nutili dovolenou od 23.12. až do 6.1. a pak ještě, když byl v úterý nebo ve čtvrtek svátek. Takže z těch 25 dní najednou zůstalo tak 10.

0 0
možnosti
ZP

Autorka článku pominula, že v naší společnosti není žádná povinnost pracovat. Jsou určité skupiny obyvatel, kteří ze zásady nepracují a pobírají sociální dávky, ti jsou také nespokojeni. Zaměstnanec prodává část svého času zaměstnavateli a dostavá za to mzdu. V naší firmě v souvislosti s kovidem byly během 1. pololetí zavedeny volné pátky, nicméně někomu se volného času stejně nedostává.

0 0
možnosti
Foto

Kdyz mate praci jako konicka, neni treba tohle resit. A kdyz to k tomu jeste poskytuje slusne penize, neni vubec co resit. Ani si nepamatuju, kdy jsem mel dovolenou-protoze ji mam de fakto porad.

Proste lahoda a kain stres :)

0 0
možnosti
JJ

J47a86n 58J42i76r42k17a

3. 9. 2021 8:53

Slovy klasika: "Kdo z vás to má...?"

To, co popisujete, je jistě ten úplně nejideálnější případ, ovšem buďme upřímní - tato země se neobejde ani bez těch skladníků ze šroubárny.

A i skladník ze šroubárny by si mohl nejenom přečíst Vergilia v originále, ale i dopřát trochu humánnějšího a pohodovějšího života.

3 0
možnosti
PK

P82a33v81e96l 60K37r95a49l

3. 9. 2021 8:48

No a co, mně taky chybí odpocinek, taky bych bral vic volna, jenomze ... kdyz budeme vsichni odpovivat, kdo pak makat? Budme radi, ze dnes mame max 40 hodin tydne, o tom by se nasim predkum nemohlo ani zdat. Navic za par let jiste bude bezna ctyrdenni pracovni doba

1 0
možnosti
JJ

J95a11n 27J69i93r30k53a

3. 9. 2021 8:56

...a na co proboha máme celý ten pokrok, robotizaci, mechanizaci, automatizaci?

Kdybychom alespoň 10% toho, co za nás dnes udělá technologická revoluce a mašiny, věnovali tomu, že bychom lidem dopřáli více času na sebe, namísto toho, abychom akorát vydělali víc peněz, tak by byl tenhle svět o dost krásnější.

4 0
možnosti
  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

24. května 2024

Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ruské soudy kryjí Gazprom. UniCredit přijde o majetek, Slováci o arbitráž

17. května 2024  18:04,  aktualizováno  21:40

Soud v Petrohradě v pátek nařídil zabavit majetek italské bankovní skupiny UniCredit za 463 milionů...

Člověk při nákupu nedokáže vnímat více než sedm věcí, vysvětluje expert

25. května 2024

Premium Žádný obchod není postavený nahodile, každé zboží v regálech má své místo. Aby obchodník efektivně...

Kde se platí a nevyplatí turistické poplatky. Ne všude totiž pomáhají

25. května 2024

K čemu jsou dobrá zdanění cestovního ruchu, městské turistické daně, poplatky za ubytování v...

Google buduje nový podmořský optický kabel. Spojí Afriku s Austrálií

24. května 2024

Společnost Google pracuje na prvním podmořském optickém kabelu propojujícím Afriku s Austrálií....

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

24. května 2024

Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!