- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Doc. PhDr. Martin Franc, Ph.D., historik stravování a životního stylu, pracuje v Masarykově ústavu Akademie věd a specializuje se na dějiny stravování v 18. až 20. století a na dějiny životního stylu a konzumu v Československu v letech 1945 až 1989. | foto: Petr Kozlík, MAFRA
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Jak ceny potravin v různých časech kolísaly?
Obecně platí, že v průběhu doby se výdaje domácností na potraviny snižovaly. V 50. letech – konkrétně po zrušení lístkového systému v roce 1953 – za ně domácnosti platily 50 až 60 % svých příjmů. V roce 1989 to bylo 34 %. Kolem roku 2000 zhruba 20 %. A dnes je to něco mezi 25 až 27 %. Trend se změnil před několika lety, ještě před současnou inflací. Podražily především dovozové věci.
V následujících letech znovu hrozí, že za jídlo dáme třetinu platu. Přineslo by to obrovské sociální napětí.
Připojte se ještě dnes a získejte: