Doc. PhDr. Martin Franc, Ph.D., historik stravování a životního stylu, pracuje v Masarykově ústavu Akademie věd a specializuje se na dějiny stravování v 18. až 20. století a na dějiny životního stylu a konzumu v Československu v letech 1945 až 1989. | foto: Petr Kozlík, MAFRA

Historik: Za socialismu levněji nebylo. Méně platíme za jídlo i elektroniku

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Za socialismu jsme se měli lépe, vyjádřila se v roce 2019 třetina Čechů v průzkumu pro projekt Paměť národa. Se současnou největší vlnou zdražování za posledních třicet let dost možná nostalgie po starém režimu ještě přibylo. Opravdu však tehdy byly například potraviny levnější? Historik stravování a životního stylu Martin Franc objasňuje, že to nemusí úplně platit.

Jak ceny potravin v různých časech kolísaly?
Obecně platí, že v průběhu doby se výdaje domácností na potraviny snižovaly. V 50. letech – konkrétně po zrušení lístkového systému v roce 1953 – za ně domácnosti platily 50 až 60 % svých příjmů. V roce 1989 to bylo 34 %. Kolem roku 2000 zhruba 20 %. A dnes je to něco mezi 25 až 27 %. Trend se změnil před několika lety, ještě před současnou inflací. Podražily především dovozové věci.

V následujících letech znovu hrozí, že za jídlo dáme třetinu platu. Přineslo by to obrovské sociální napětí.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma