Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vracejte zcizené peníze, vyzývá Evropa banky. Ty už pracují na připomínkách

Už za pár let možná budou banky muset vracet peníze svým klientům, kteří se stanou obětí finančního podvodu. Navrhuje to evropská směrnice se zkratkou PSD3 týkající se platebních služeb. Definuje, že by banky nesly za podvod plnou odpovědnost v případě, že člověk o peníze přijde skrze telefonní hovor, v němž se podvodník představí jako pracovník konkrétní banky, a celý telefonát se bude vyznačovat vysokou mírou manipulace.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Dosud přitom platí, že pokud člověk vyzradí protistraně své přístupové údaje do bankovnictví, údaje o kartě či PIN, banka odpovědnost za jeho případnou ztrátu nemá. Peníze, o které lidé skrze různé podvodné praktiky přicházejí, přitom nejsou žádné drobné – a jejich objem stále roste.

Podle zatím posledních údajů České bankovní asociace přišli během prvních devíti měsíců letošního roku klienti tuzemských bank už o celou miliardu. Celkový počet napadených klientů se za uvedenou dobu vyškrábal na bezmála padesát tisíc.

Podvodům už předcházíme

Bankovním domům sice podvodné hovory, zprávy a další praktiky dělají vrásky, aktivně se je snaží odchytávat a také se věnují prevenci. Novinka jim ale přijde příliš tvrdá a jednostranná. Na půdě České bankovní asociace proto vznikla pracovní skupina, která pracuje na připomínkách k návrhu. Navrhuje například, aby se povinnost kompenzovat ukradené prostředky nevztahovala na banky, které už mají řešení, jímž je možné ověřit, zda je telefonát podvodný, či nikoli.

„Spořitelna už to řeší, v našem bankovnictví je možné si nechat vygenerovat PIN, který musí potvrdit protistrana. Člověk, jemuž někdo zavolá a představí se jako náš bankéř, po něm může chtít, aby mu sdělil PIN, který by měli oba vidět. Pokud to nedokáže, může to být impuls, že jde o podvod,“ vysvětlil pro MF DNES Petr Michalík, expert na online bankovnictví z České spořitelny, který zmíněnou pracovní skupinu vede. Novinky by podle Michalíka mohli podvodníci dokonce začít zneužívat. Stačilo by, aby podvod dobře fingovali a od bank následně mohou účtovat nemalé částky.

„Ve výsledku to bude mnohem víc práce pro bezpečnostní a právní oddělení bank. Budou si muset vytvářet rozsáhlejší audity, které jsou už nyní masivní,“ dodává. Podle něj by i klesla ostražitost samotných klientů vůči těmto podvodným praktikám, protože by zkrátka věděli, že jim banka peníze bude muset vrátit.

Michalík také upozornil, že pokud by návrh v aktuální podobě prošel, dal by pravděpodobně vzniknout táhlým soudním sporům. „Ty by byly velmi složité. Jen odůvodnění, zda podvod skutečně byl manipulativní, bude těžké,“ vysvětluje odborník. Zároveň jako překvapivé hodnotí, že se návrh omezuje pouze na podvody skrze telefonní hovory, tedy takzvaný vishing. „Dovedu si představit, že toto ještě někdo bude připomínkovat,“ předpokládá.

Jasno zdaleka není

Podoba nařízení ještě zdaleka není finální. „Zároveň nic nezaručuje, že na naše připomínky bude brán ohled. Každopádně to zkoušíme prosadit,“ dodává Michalík.

Že by návrh nakonec evropští zákonodárci smetli pod stůl zcela, ale s největší pravděpodobností nehrozí. „Podle mého v nějaké podobě kompenzace bank obelhaným klientům nastane. Spousta podvodů funguje podle stejné šablony a při použití moderních technologií lze podvody včas odhalit a tím zachránit finance klientů,“ myslí si Matěj Novák, šéf platební společnosti EasyChange Group. Dodává, že by v první řadě měl být ostražitý klient a nikomu cizímu přístupy nevydávat.

„V tomto případě mi přijde až nesmyslné, aby banky cokoliv kompenzovaly. Naopak nějakou kompenzaci si dokážu představit v případech ať už falešných prodejních inzerátů či různých platebních metod a z toho vyplývající kumulace drobných plateb na jednom bankovním účtu útočníka,“ myslí si Novák. Vysvětluje, že v takovém případě může banka toto chování odhalit a včas takový účet zablokovat. „Pokud by to neudělala, mohla by pak přijít na řadu nějaká kompenzace,“ dodává.

Nadílku mají o adventu i podvodníci. Kyberkrádeží přibývá o desítky procent

Ohledně finální podoby směrnice aktuálně probíhají jednání, která by mohla skončit v polovině příštího roku. V červnu ale přijdou volby do Evropského parlamentu, které by s návrhem ještě mohly zamíchat. „Pokud se podaří dokončit jednání v příštím roce a směrnice s nařízením se uzavře, za osmnáct měsíců bychom měli mít změnu zavedenou. Pokud by se tak stalo příští rok, což je optimistický odhad kvůli volbám do europarlamentu, realizace vychází na rok 2027,“ uzavírá Petr Michalík z České spořitelny.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Kapacita úložišť elektřiny se zvýšila, vznikají však pomalu, varuje agentura

27. dubna 2024

V loňském roce se celosvětově podařilo zdvojnásobit počet baterií sloužících k ukládání elektrické...

Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde

27. dubna 2024

V zemi posedlé dokonalostí si žádný výrobce knedlíčků nemůže dovolit prodávat nehezké kusy. Na...

Vývoz českého nábytku klesá, na vině je Německo. Výrobci hledají nové trhy

27. dubna 2024

Export českého nábytku do zahraničí se v loni propadl. V porovnání s předchozím rokem se hodnota...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...