Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fastfoody a jídelny vyřadí 11 kilo z každého metráku jídla, ukázal výzkum

Více než desetina potravin, zpracovaných v restauracích rychlého občerstvení, skončí v odpadu nebo potravinových bankách. Denně na jednu provozovnu připadne 45 kilogramů. Většina se odpadem nebo ztrátou stane v kuchyni při přípravě pokrmů a výdeji. Dalších 30 procent ale mají na svědomí strávníci.

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Za rok se v Česku z provozů rychlého stravování, kam patří jídelny, bageterie i fastfoody typuMcDonald’s a KFC, vyřadí 27 tisíc tun potravin. Z toho většina, tedy 18,3 tisíce, připadá na bageterie a fastfoody a 8,5 tisíce tun na jídelny.

Vyplývá to z prvního výzkumu v tuzemsku, na kterém dva roky spolupracovalo Technologické centrum AV ČR, společnost Median, Ústav zemědělské ekonomiky a informací a spolek Zachraň jídlo. Znamená to, že se v průměru ve zmíněných restauracích a jídelnách vyřadí 2,7 kilogramů na osobu na rok. Zdrojem dalšího plýtvání je například domácí spotřeba, ale na tu se výzkum nezaměřil.

Zajímavé je porovnání jednotlivých typů provozoven. Zatímco v jídelnách výrazněji než jinde plýtvají konzumenti, kteří nedojídají, ve fastfoodech z jedenácti vyřazených kilogramů na sto kilo připadne přes sedm kilogramů na ztráty a odpad v kuchyni.

Nejvíce disciplinovaní a zodpovědní jsou strávníci v bageteriích, kam spadá třeba řetězec Subway nebo Bageterie Boulevard. Autoři studie však připouštějí, že tam, stejně jako ve fastfoodech, odpad a ztráty nejdou přesně změřit, protože si část zákazníků jídlo odnáší domů.

Struktura potravinových odpadů a ztrát podle jejich vzniku.

„Čím je v provozovně větší míra zpracování primárních surovin (mouky, masa, neopracované zeleniny), tím je množství potravinového odpadu a ztrát větší. Tento způsob zpracování ale na druhou stranu nevyžaduje tolik obalových materiálů a má také menší nároky na skladování,“ tvrdí studie.

Příliš se nevyhazují maso, sýry a vejce. Horší je to u zeleniny, ovoce, brambor, omáček, příloh nebo pečiva. Zatímco zelenina se vyhazuje hlavně v kuchyni, například kvůli špatnému skladování nebo plánování, hotové pokrmy často míří do odpadu na straně strávníků.

Jaké potraviny se nejvíc „vyhazují“?

Bageterie jsou na tom nejhůř ve vyhazování zeleniny, brambor a ovoce, fastfoody „vedou“ v plýtvání masem, sýry, vejci a také pečivem, zákusky a základními surovinami. V jídelnách se plýtvá hlavně v pevných a tekutých částech a přílohách, polévkách, ale i zelenině a bramborách.

„Často nezbývá než objednat větší balení a část surovin nevyužít.“

Příčin plýtvání je mnoho. Od kvality vstupních surovin, managementu kuchyně, velikosti porcí, až po nedostatečné technologie k uchovávání potravin. Na straně poptávky jsou důvodem i velké porce nebo nezodpovědnost strávníka. Může to být i příliš široký sortiment, který si vyžaduje mít na skladě velké množství různých potravin.

„Mnohdy není k dispozici balení v množství, které provoz právě potřebuje. Často nezbývá než objednat větší balení a část surovin nevyužít. Někdy je dokonce finančně výhodnější objednat větší balení s rizikem, že se surovina nevyužije, než nakupovat několik menších balení,“ stojí ve studii.

Kde vznikají v restauracích ztráty a odpad?

Mezi způsoby předcházení vzniku odpadu a ztrát patří třeba šokové zmrazování, vakuové balení, motivování a vzdělávání zaměstnanců, lepší plánování nákupu a skladování surovin, optimalizace velikosti porcí, revize smluv apod.

Darování hluboce zmrazených potravin komplikuje nejednotný výklad hygienických norem.

„Darování hluboce zmrazených potravin je zatím v Česku komplikováno nejednotným výkladem hygienických norem ze strany jednotlivých krajských hygienických stanic, vysoká administrativní náročnost, nedostatečné zabezpečení potřebné logistiky pro redistribuci i menší flexibilita hygienických předpisů,“ uvádí výzkum.

Autoři projektu rozlišují mezi potravinovou ztrátou a odpadem. V prvním případě se jedná o potravinu, vyřazenou z prodeje, která ale ještě nemusí skončit v odpadu. Končí například v potravinové bance. Potravinový odpad už se dále nekonzumuje, zužitkuje se jako krmivo pro zvířata nebo k biochemickému zpracování.

VIDEO: Učinili jsme pokus, kolik sýra z toastů v McDonald's zůstane nalepeno na sáčcích:

14. září 2020

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Blackout? Máme na to podpůrné služby, vysvětluje šéf přenosové soustavy

29. dubna 2024

Premium „Blackout se sice nedá úplně vyloučit, ale pravděpodobnost, že k němu může dojít, je velice nízká,“...

Není práce, chybějí turisté. Na válku ekonomicky doplácí Izrael i Palestinci

29. dubna 2024

Důsledky více než šestiměsíční války na izraelskou a palestinskou ekonomiku jsou nedozírné. V Gaze...

Sazka upcykluje losy. Z těch výherních vznikl nábytek i tenisky

28. dubna 2024

Společnost Sazka se rozhodla znovu využít své výherní losy. Ve spolupráci s českými designéry tak...

V Dubaji vyroste největší letištní terminál na světě. Pojme až 260 milionů lidí

28. dubna 2024  17:07

Vytížené mezinárodní letiště Al Maktoum v Dubaji se rozroste o nový terminál. A ne jen tak...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...