Pivo je zdravé, doporučují ho i lékaři

  • 3
Pivo je nápoj společenský, říkají pivovarníci. Ale nesmí se to přehánět, dodávají lékaři. "Posedět u piva neznamená jen pít, ale probrat zásadní věci," tvrdí spoluvlastník humpoleckého pivovaru Stanislav Bernard, u něhož se sklad sudů proměnil v místo semináře Pivo a zdraví.

Velkou halu obloženou sudy vyplňovaly lavice pro deset až dvanáct lidí a z palet vytvořené pódium pro přednášející a zpěváky. Bylo plno. I když hovory u stolu přerušovali přednášející psychiatři a jejich kolegové s tématy alkohol a ledviny či mozek, zábava nijak nestála.

Naopak. Návštěvník se cítil jako mezi přáteli. I když lékaři nejsou lidmi právě nadšeně vyhledáváni, jsou to lidé, které byla radost poslouchat. Alespoň skupina těch, kteří byli v Humpolci a v jejichž případě bylo evidentní, že pivo mají rádi. Koneckonců jsou to Češi a ti ve světě drží v pití piva primát.

Žádná přednáška ani loni, ani letos nebyla pouhou propagací piva či alkoholu - na to jsou moc velcí profesionálové. Tedy: alkohol ano, ale v přiměřeném množství.

"Jedno pivo je lepší než žádné, dvě piva jsou lepší než jedno, ale čtyři piva nejsou dvojnásobně lepší než piva dvě," upozornila například odbornice na ledviny Jana Lachmanová.

Umírněné pití bylo vlastně společné pro všechna vystoupení, kde lékaři kromě pozitivních účinků alkoholu připomínali i nebezpečí nezřízeného pití. "To je něco, na co se snažíme upozorňovat i my," říká šéf Svazu pivovarů Jan Veselý.

Ten obdivoval především vystoupení zpěvačky Jarmily Šulákové, která dokonce zaskočila za kolegy ze skupiny Fleret, neboť se právě u piva někde zapomněli. "V osmdesáti bych chtěl mít její temperament a hlas," komentoval její zpěv bez hudebního doprovodu Veselý.

PIVO, DESTILÁTY,
VÍNO, KOKTEJLY
na napoje.idnes.cz

Na loňském prvním semináři Pivo a zdraví se svou trochou do mlýna přispěl bez honoráře i písničkář Jarek Nohavica, který ihned vypeskoval účastníky ochutnávající nepasterované, případně i nefiltrované pivo Bernard. S nadsázkou je shovívavě nazval "humpoleckými opilci" a vzápětí jim připomněl „Nohavicovu teorii alkoholického kopce“ na svém grafu. "Pro ženy tato teorie platí taky, ale výška kopce se musí podělit třemi!" vysvětlil loni Nohavica.

Svoje vysvětlení podpořil písněmi Pijte vodu a nepijte rum, Krabička cigaret a do kafe rum. Přítomné k přechodu na abstinenci nepřesvědčil a letos se o to ani nepokoušela valašská skupina Fleret, která Nohavicu více než důstojně nahradila. Dokonce roztančila poměrně velkou skupinu lékařů.

U stolů nad půllitry oroseného piva zájemcům Bernard vysvětloval, jak se pozná v restauraci správně umytá sklenice. Že nevadí umytí v jaru, ale je nutné ji řádně opláchnout, protože jinak nelze docílit té správné husté pěny tolik typické pro české pivo. „Musí prostě kroužkovat. Tedy po každém napití ulpívat na stěnách sklenice,“ dokončil krátkou osvětu Bernard.

Češi a pivo v číslech
- každý Čech vypil 316 půllitrů
- v Česku se uvařilo 3,75 miliardy půllitrů, z toho 1,7 miliardy půllitrů prodala skupina Plzeňského Prazdroje
- pivo vaří 48 velkých pivovarů a 30 restauračních minipivovarů
- v roce 1989 bylo v českých zemích v provozu 71 pivovarů
- dvě třetiny piva je výčepních, třetina ležáků
- za posledních pět let vzrostl vývoz českého piva o 66 procent
- prvním dochovaným dokladem o pivu v českých zemích je nadační listina prvního českého krále Vratislava II. z roku 1088

,