Najdeme mezi nimi i jeden z klenotů světového vinařství - Chateau Haut Brion. Jméno Pessac-Léognan se na mapě vinařského světa objevilo teprve v roce 1987, kdy byla administrativním zásahem z poměrně rozsáhlé apelace Graves oddělena menší, severnější část, na níž se nacházela všechna prestižní chateau této oblasti.
Ta za svou kvalitu vděčí především odlišné půdě, která obsahuje velké množství štěrku a je podobná geologickým podmínkám v Médocu. Na rozdíl od něj se většina zdejších výrobců vín věnuje stejnou měrou jak vínům červeným, tak i bílým. Mezi řadou slavných jmen Pessac-Léognanu září Ch. Smith Haut Lafite, Ch. Haut Bailly, Ch. La Louviere nebo Ch. Pape-Clément.
Nade všemi ční "solitér" v podobě jedinečného a zároveň trochu neobvyklého Chateau Haut Brion. Ve slavné klasifikaci Grand Cru Classé v Bordeaux z roku 1855 se ocitlo vedle 60 chateaux z Médocu jako jediné víno z jiné oblasti. A to ne jako řadový voják v poli, ale rovnou coby člen čtyřčlenné elitní kategorie.
Už jen tato skutečnost napovídá, že víno z Haut Brion potřebuje vyčnívat z řady, stejně tak, jak o tom svědčí jeho netradičně tvarovaná historická lahev či zvláštní poloha vinic. Ty jsou dnes zcela obklopeny městskou zástavbou a návštěvník přijíždějící po silničním obchvatu musí trochu překvapeně hledat chateau ve směru Bordeaux-centrum.
V roce 1525, kdy se začala psát historie zdejších vinic, ale asi těžko někdo mohl tušit, že za jejich zdmi budou jednou rušné městské ulice. Nezdá se však, že by to vínu jakkoliv ubralo na kvalitě. Historie zámku je bohatá a pestrá úměrně své délce. V dlouhé řadě jeho majitelů stojí za zmínku Napoleonův ministr zahraničí Talleyrand, který svému vínu dodal patřičného lesku na mnoha evropských recepcích.
Pro současnost je však důležitější americká rodina Dillon, která spravuje chateau od roku 1935 a pokračuje v tradici technologických inovací, provázející Haut Brion už od dávné minulosti. Již v roce 1660 se zde používaly mnohé dnešní vinařské postupy a o tři sta let později tu jako jedni z prvních zavedli tehdy zcela neobvyklé nerezové tanky.
I dnes patří toto chateau svým vybavením k naprosté špičce. Zatímco při ručním sběru hroznů pracuje na vinici až 40 česáčů, v samotné hale, kde probíhá zpracování moštu a prvotní zrání vína, stačí na supermoderní automatizovanou technologii pouze dva zaměstnanci. Technika je tady stejně jako jinde jen prostředkem k dosažení čistoty a dokonalosti výrobního procesu.
Kouzlo chuti a vůně má svůj původ především v tom, čím příroda obdařila hrozny vinné révy. O tom, že v případě Haut Brion skutečně nešetřila, přesvědčují padesát i sedmdesát let stará vína, která jsou dodnes v dokonalé kondici.