Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spotřeba papíru v Česku klesá, papírny propadu čelí změnou výroby

Spotřeba papíru v České republice klesá. Důvodem je dřívější předzásobení na začátku konfliktu na Ukrajině, ale i dozvuky covidového období. Někteří zpracovatelé a výrobci tak mění své zaměření a místo běžného papíru se orientují na obalové materiály.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Pokles spotřeby papíru dokládají údaje Asociace Českého papírenského průmyslu. „Definitivní statistické údaje za rok 2023 ještě nejsou k dispozici. Pokud ale budeme vycházet z údajů za loňské třetí čtvrtletí, pak lze konstatovat, že celková spotřeba papírů, kartonů a lepenek poklesla oproti stejnému období roku 2022 o šestnáct procent,“ uvádí ředitel sekretariátu Asociace Ivan Ševčík.

U jednotlivých papírenských sortimentů je ovšem vývoj dost rozdílný. U obalových materiálů nastal pokles o čtrnáct procent, u hygienických papírů dokonce jen o pět. Grafických tiskových papírů se naopak spotřebovalo o pětinu méně.

Běžného papíru se v Česku spotřebuje asi 1,5 milionu tuny, tedy přibližně 150 kg papíru na jednoho obyvatele. Ačkoli se celosvětově roční spotřeba papíru pohybuje kolem 70 kg na osobu a průměrná evropská spotřeba odpovídá zmíněným 150 kilogramům, v tuzemsku takový vývoj znamená meziroční pokles o šest procent.

Cena toaletního papíru roste. Na vině je i omezení výroby dřeva v Kanadě

„V segmentu grafických a novinových papírů lze v posledních patnácti letech sledovat trend klesající celosvětové poptávky, který jednoznačně souvisí s digitalizací a odklonem od tištěných médií k elektronickým. A tento trend byl dále akcelerován pandemií covidu-19,“ říká Jaroslav Jiřička, předseda představenstva společnosti KRPA Paper. Ta přešla od výroby psacích a tiskových papírů k výrobě papíru pro balení potravin a v loňském roce zaznamenala propad poptávky o více než šest procent.

Hygienické papíry většinou vykazují trvale vzestupnou tendenci spotřeby a mírný pokles za tři čtvrtletí tak může být jen malou výjimkou. „Obalové a balicí papíry, včetně surovin na vlnité lepenky, což je nejrozšířenější materiál na obaly, rovněž v posledních letech vykazovaly významný vzestup spotřeby,“ říká Ševčík.

Za jedním z důvodů poklesu zájmu tak mohou být spíše vysoké zásoby na straně odběratelů, tedy zpracovatelů papíru. „Ti se po rozpoutání konfliktu na Ukrajině v únoru 2022 snažili chránit před bezprecedentním nárůstem cen buničiny a energií předzásobením. V posledním čtvrtletí roku 2022 se začala situace na trhu papíru a buničiny postupně stabilizovat a cenový trend se obrátil. Teprve tehdy se plně projevila disproporce mezi poptávkou a reálnou spotřebou, přičemž objem zásob v celém distribučním a zpracovatelském řetězci byl na maximální úrovni,“ vysvětluje Jiřička.

Příliš drahé obaly. Ceny papíru i plastů strmě rostou, firmy hledají řešení

Následná stagnace a pokles cen byly pak pro odběratele signálem, aby urychleně snížili úroveň svých zásob a eliminovali tak riziko finančních ztrát. Tehdy nastalo období výprodejů, cenových korekcí a neplánovaných odstávek. Teprve v závěru třetího čtvrtletí se poptávka začala opět postupně oživovat.

„V neposlední řadě je nutno zmínit význam konkurentů z Asie, především Číny a Indie, kteří stále posilují na úkor evropských výrobců i zpracovatelů papíru,“ říká Petra Rohovská, vedoucí marketingu společnosti Papírny Brno, která je zpracovatelem papíru. Nepříznivou situaci se společnost rozhodla řešit změnou zaměření. „Společnost na tuto situaci reagovala ukončením výroby knih v prosinci 2023 a v tomto roce se začíná více soustředit právě na oblast obalového sortimentu,“ dodává. Právě u balicích a hygienických papírů vnímá společnost nárůst poptávky.

Pokles může být způsoben i snižující se výrobou průmyslového zboží, potravinářské produkce a obratů obchodů e-commerce. „Prakticky všechno zboží ke spotřebě je baleno a lidé prostě nakupují méně, takže není třeba tolik obalů,“ vysvětluje Ševčík.

Test papírových utěrek: Jsou savé i pevné. Ale opravdu je potřebujeme?

Ne všechny papírny se však potýkají s poklesem poptávky. „My naštěstí menší poptávku v našem sortimentu neevidujeme, protože jsme výrazně v posledních letech investovali do rozšíření kapacit. Také jsme investovali do výroby stoprocentně recyklovaných a recyklovatelných odnosných papírových tašek na bázi papíru a s příměsí biomasy, například trávy,“ říká Robert Melecký, předseda představenstva Papírny Aloisov.

Velkou roli v klesající spotřebě však hraje i fakt, že Česká Republika je se spotřebou 150 kg papíru na obyvatele za rok přibližně na průměru zemí EU. „Obecný trend v posledních letech je ten, že v zemích s vysokou spotřebou nad 250 kg na obyvatele se spotřeba snižuje a naopak v zemích se spotřebou pod 100 kg na obyvatele je zaznamenáván vzestupný trend,“ uzavírá Ševčík.

Okamura se zacyklil, proto neuspěl. Teď jsou tu „noví sekáči“, říká politolog

  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z dvojích cen v Unii se zase stává téma. Nyní se proti nim bouří Nizozemci

9. června 2024

Dvojí ceny na společném evropském trhu začínají vadit už i Nizozemcům. Mnoho z nich jeho existenci...

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

Pandemie přiškrtila kongresovou turistiku, je slabší než než před deseti lety

17. června 2024

Plavky a nafukovací lehátko je stále mnohem častější obsah zavazadel než kravata a náhradní sako....

Z Helsinek až k polárnímu kruhu. Finnair posiluje lety za půlnočním sluncem

16. června 2024

Letecká společnost Finnair i v letošní sezoně bude létat z Helsinek do města Bodø na severu...

Tchaj-wan trápí nízká porodnost. Školy a univerzity zavírají, chybějí žáci

16. června 2024

Tchajwanské úřady se pro další léta obávají obrovského propadu hospodářské výkonnosti, který by...

Když ho nemůžeš porazit, sněz ho. Italové si zpestřili menu invazním krabem

16. června 2024

Ve Středomoří se kvůli oteplujícím se vodám přemnožil invazní druh kraba. Nemá přirozené predátory...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...