Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ČEZ chystá arbitráž. Ruská energetická válka začala rok před invazí, řekl Beneš

  13:12aktualizováno  14:00
Ruská energetická válka proti Evropě začala zhruba rok před invazí na Ukrajinu, řekl v České televizi ředitel ČEZ Daniel Beneš. Měla podle něho vliv na 90 procent z růstu cen. Beneš dále v debatě řešil uklidnění trhu s energiemi s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a s programovým ředitelem Svazu moderní energetiky.

Daniel Beneš, generální ředitel ČEZ | foto: Tomáš KristMAFRA

Energetická společnost ČEZ utrpěla kvůli výpadkům ruských dodávek škody ve vyšších stovkách milionů až v miliardách korun. Podle šéfa ČEZu Beneše je vyloučené jednat s ruským dodavatelem o dodávkách na příští rok, jediným možným krokem je naopak mezinárodní arbitráž.

„V momentu, kdy někdo neplní kontrakt, který máte, je těžké se bavit o něčem jiném než náhradě škody,“ řekl Beneš na dotaz, zda ČEZ s ruským Gazpromem jedná o dodávkách na příští rok. Výpadky v dodávkách podle něj ČEZ jasně poškodily. „Je to ve vyšších stovkách milionů až v prvních miliardách korun, logicky to budeme vymáhat,“ řekl. Otázkou podle něj je, co se povede vymoct.

Omezení skončilo. ČEZ začal přijímat všechny nové zákazníky

Místo prodlužování kontraktů je podle Beneše cestou naopak hledání jiných zdrojů. ČR od září získává plyn například z LNG terminálu v nizozemském přístavu Eemshaven, ve kterém má pronajatý prostor pro tři miliardy metrů krychlových plynu. Spotřeba plynu v ČR loni přesáhla devět miliard metrů krychlových.

„V Nizozemsku jednáme o navýšení. Jsou to jednotky miliard kubíků,“ řekl dále Beneš. Potenciál je podle něho i ve vznikajících terminálech v Německu a Polsku dohromady s kapacitou přes 50 miliard krychlových metrů.

Ruská energetická válka proti Evropě začala loni zhruba rok před letošní únorovou invazí na Ukrajinu, uvedl Beneš. Rusko podle něj nenápadně přestalo dodávat plyn, úroveň naplněnosti zásobníků klesala. „Byl to plíživý tah ze strany Ruska,“ podotkl.

Přímé následky ruské geopolitiky podle něj zapříčinily až devět desetin z nárůstu cen. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová zmínila jako další důvody také bezvětrné počasí v Německu loni v létě či odstavené elektrárny ve Francii.

Nyní očekává spíš zklidnění, na trzích jsou podle něj patrná všechna politická opatření. Výrazné zklidnění podle něj znamená i výsledek jednání EU z tohoto týdne, při které lídři EU podpořili dobrovolné společné nákupy plynu či mechanismus cenové korekce v případě mimořádného zdražení.

Zklidnění hysterie

Předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Beneš se v pořadu Otázky Václava Moravce vyjádřil také k současným energetickým opatřením. „Ceny se mění každý den a trhy jsou senzitivní, není to dotažené, shoda u politiků tam ještě není. Výrazné zklidnění na trzích je záležitost dlouhodobější.“

„Má to dva základní faktory, a to zklidnění na Ukrajině a energetickou nezávislost Evropy na Rusku. Čelíme ekonomické válce s Ruskem, v tuto chvíli budeme dělat všechny ty krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé kroky, a v řádu několika let se ta situace bude uklidňovat,“ doplnil Beneš.

Nejvyšší ceny energií byly podle Beneše v srpnu. „Ceny jsou extrémně vysoké ze dvou hlavních důvodů, a oba se týkají Ruska. Na trzích panuje hysterie, to je hlavní problém.“

Jak ušetřit energie: i drobné kroky mohou zachránit tisíce korun ročně

„Chování nakupujících a prodávajících na burze je těžko předpověditelné a trhy se vždy chovají jinak. Velmi důležitý faktor je, že člověk je rozumný tvor, ale jeho chování je ovlivněno emocemi, a pokud se bude řídit emocemi i nadále, tak se ty trhy neuklidní. Ty ceny nezačaly růst s válkou na Ukrajině, nastaly už loni na podzim. Může za to také matička příroda, protože málo foukalo,“ vyjádřila se k tématu předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Podle programového ředitele Svazu moderní energetiky Martina Sedláka se situace začíná uklidňovat. „Evropa má velmi plné zásobníky, konkrétně 92 procent naplněnosti zásobníků. Evropa je připravená, a to také uklidňuje celou situaci. Záleží samozřejmě také na vlivu počasí.“

„Před válkou přicházelo 40 procent plynu z Ruska, nahradili jsme ho LNG, zvýšením dodávek norského plynu a hledáme další dodavatele. Evropa válku s Ruskem začíná pomalu vyhrávat,“ dodal Sedlák.

Šéf ČEZu souhlasil se Sedlákem. „Mělo by se to začít zklidňovat, určitě začnou fungovat ta evropská opatření. Rusko přestalo pomalu a jistě dodávat do Evropy plyn, do toho přišlo bezvětrné počasí.“

Přemrštěné zálohy

„Většina domácností má stále fixované ceny. Energetický regulační úřad se ale podílí na odhalení nekalých praktik u přemrštěných cen záloh. V některých případech to bohužel nejde změnit. Jsou tady ty impulzy od politiků, které by měly pomoct,“ řekl v Otázkách Václava Moravce Sedlák.

„Já bych viděl řešení v tom, že by vláda měla kombinovat statut zranitelného zákazníka s dalšími plošnějšími opatřeními. Česko tento statut ještě nemá, ale pracuje se na tom,“ vysvětlil Sedlák.

„Je to instrument, který dokáže vyhledávat zranitelné skupiny zákazníků a těm adresně pomoci,“ uvedl. Zmínil vdovy a vdovce či samoživitele.

Stát zkontroluje, zda zálohy za energie odpovídají spotřebě, řekl Fiala

Beneš avizoval, že ČEZ nabízí svým zákazníkům možnost splátkového kalendáře jako za covidu. „My už to děláme a budeme to dělat pro všechny, kdo to bude potřebovat. Zatím těch domácností není moc, ale čekáme významný nárůst na jaře, a my to pro všechny zajistíme.“

Podle Drábové odhad ušetření 10 až 15 procent nebude nijak zvlášť bolet. „Je to jenom drobná změna. Jsou ale skupiny lidí, co už nemůžou šetřit a těm se musí pomoct.

Autoři: ,

Francouzští pekaři upekli rekordní bagetu, snědli ji bezdomovci

  • Nejčtenější

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

KOMENTÁŘ: Nad švarcsystémem už se smráká. Ale je to opravdu dobře?

8. května 2024

Premium Kontroloři dostali od letošního ledna do ruky nový nástroj k potírání nelegální práce. Je ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

Zákoník práce se podle firem musí změnit. Upravily by výpovědi i zkušební lhůtu

14. května 2024

Premium Současná podoba zákoníku práce je z hlediska možnosti propouštění i přijímání zaměstnanců...

Zlato je na rekordu, investice má ale smysl pořád, říká expert z České mincovny

14. května 2024

Cena zlata za poslední tři měsíce vyrostla skoro o sedmnáct procent. Řada střadatelů a investorů...

Plynu v Evropě vládne Equinor. Jednu závislost jsme vyměnili za jinou, sílí hlasy

13. května 2024

Klíčovým dodavatelem plynu pro evropské odběratele se stala norská společnost Equinor, v pozici...

Nizozemští pronajímatelé zvyšovali nájmy neoprávněně, miliardy nejspíš vrátí

13. května 2024

Pronajímatelé nemovitostí v Nizozemsku možná budou muset vrátit nájemníkům celkem až 6,4 miliardy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...