Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak ušetřit energie: i drobné kroky mohou zachránit tisíce korun ročně

Manželům Bendovým z Čáslavi sice stát přidal pár tisícovek k důchodu, teď ale musí dát desetitisíce korun navíc za dražší energie. Když se před desítkami let pustili do oprav starší vilky, zrušili kamna na dřevo a vše nahradili plynem.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Nechtěli jsme na stáří někde shánět dřevo nebo tahat uhlí ze sklepa. Plyn měl být pohodlným a levným řešením topení, ohřevu vody i vaření,“ řekla MF DNES osmdesátnice Drahomíra Bendová.

Jenže v létě seniorům skončila fixace cen energií. Cena plynu poskočila z 1 185 na 3 087 korun za megawatthodinu. Zatímco do té doby platili při roční spotřebě plynu 23,87 megawatthodiny 28 281 korun za rok, nově to bude 73 700 Kč.

Ještě více jim zdražila elektřina, jejíž cena vzrostla z 6 261 korun na 10 334 korun za megawatthodinu. Při téže spotřebě jako loni, tedy 1,7 megawatthodiny, zaplatí za rok 17 568 korun místo původních 8 463 korun. Celkové pravidelné platby za plyn i elektřinu tak vycházejí na 7 606 korun měsíčně. „Dům bohužel nemáme zateplený a výhrou nejsou ani stará dřevěná okna,“ připouští Bendová.

Zastropování cen v číslech: kolik skutečně zaplatíme za plyn a elektřinu?

V podobné situaci jsou tisíce seniorů napříč republikou, kteří mají velmi omezené možnosti, jak na plynu a elektřině ušetřit. Nemohou si totiž dovolit stotisícové investice do zateplení či úsporných spotřebičů.

Jako první pomoc radí experti navštívit poradenské aplikace a weby zaměřené na úspory. Například společnost ČEZ vytvořila ve spolupráci s odborným portálem TZB-info web Šetřím.cz, kde si lze zadat parametry konkrétní domácnosti a zjistit vhodná úsporná opatření.

„Stránka funguje velmi jednoduše a intuitivně. Lidé zadají, jestli bydlí v domě, nebo v bytě, velikost vytápěné plochy, čím topí, a hned zjistí přibližnou optimální spotřebu. Web následně doporučí konkrétní opatření i s výškou možné úspory,“ vysvětluje Dagmar Kopačková, ředitelka portálu TZB-info. Podle ní občas nejde jen o úspory, ale spíše o omezení zbytečného plýtvání energiemi.

Alobal za radiátorem

Největší energetickou zátěží je vytápění. První radou proto bývá topit na nižší teploty. V konkrétním případě manželů Bendových už ale další prostor pro snižování teploty v místnostech není – teplota nepřesahuje 21 stupňů.

„Nemáme už kde více omezit spotřebu. I v největších mrazech topíme jen na wawkách v jedné místnosti, a to v kuchyni, centrální plynové topení zapínáme až kvečeru,“ říká paní Drahomíra.

Přitápění plynovým topidlem waw má podle ní výhodu v tom, že není nutné hned od rána pouštět centrální plynový kotel a ohřívat i „trubky“. Aby senioři zabránili ztrátám tepla, polepili plochu za radiátorem hliníkovou fólií. Díky tomuto opatření mohou snížit spotřebu až o 0,3 megawatthodiny ročně.

„Existuje spousta věcí, které je možné udělat zdarma, a přitom si vůbec nesnížíme pohodlí. Velký význam má například správné větrání. Místo neustále otevřených ventilaček vyvětrat několikrát za den pár minut naplno otevřenými okny. I taková drobnost dokáže ušetřit až 2,3 megawatthodiny ročně, což se rovná úspoře přes 10 tisíc korun,“ uvádí Zdeněk Remr, specialista na úspory energií v ČEZ Prodej.

Zastropováním cen energií si stát na dluh kupuje čas, míní energetičtí experti

Experti také obvykle doporučují snížit teplotu v době, kdy lidé nejsou doma, a to ideálně na 15 stupňů. To se ale v případě důchodců stává velmi zřídka.

Vzhledem k výši důchodu si Bendovi, podobně jako většina seniorů, nemohou dovolit větší investiční zásahy, například do vybudování jiného typu vytápění. Pokud by například chtěli alespoň kamínka na uhlí či dřevo, znamenalo by to v jejich případě vyvložkování komína za zhruba 10 tisíc korun. Tuto variantu však zavrhli i proto, že shánění a nošení paliva by v jejich vysokém věku a částečné invaliditě bylo příliš náročné. Navíc toto řešení není příliš ekologické.

Senioři si aspoň pravidelně platí za revize plynového kotle a spalinové cesty. Pokud je totiž cesta zanesená nebo kotel nefunguje, tak jak má, spotřeba energií se zbytečně zvyšuje. Součástí údržby je také odvzdušnění topení, které majitelé domu provádějí jednou za tři měsíce.

Bojler, nebo karma?

Dalším „žroutem“ plynu je v domácnosti Bendových průtokový ohřev vody plynovou karmou. U té ale není možné snížit teplotu. Pokud by ji vyměnili za bojler, moc by si nepomohli, protože ohřev vody elektřinou vychází dráž.

Lidé, kteří mají plynový kotel se zásobníkem nebo zmíněný bojler, mohou snížit jejich spotřebu snížením teploty ohřevu. Některé domácnosti ji mají nastavenou i na 80 stupňů. To nejen zvyšuje spotřebu energie, ale také může vést k poškození trubek.

„Nastavením teploty ohřevu mezi 50 a 60 stupni Celsia se spotřebuje až o 0,62 megawatthodiny energie ročně méně, což představuje úsporu v řádech tisíců korun, aniž by to jakkoliv omezilo komfort uživatelů domu,“ říká Remr.

Elektřinu zase často doslova „hltají“ spotřebiče, zejména lednice. Vzhledem k tomu, že mají Bendovi novou ledničku, nemusejí už investovat do úspornější. Zjistili však, že jim spotřebu výrazně zvyšuje skoro půlcentimetrová námraza, a to až o 75 procent.

Dvojkou ve spotřebě energií v kuchyni je sporák. Podle aktuálních ceníků stále ještě vyjde levněji plynový než elektrický. Experti radí volit vhodné nádobí – například hrnce s nerovným dnem se nedokonale prohřívají, což vede k větší spotřebě energie. Nejúspornějším nádobím je to nerezové nebo měděné.

Nejméně úsporné je vaření na smaltovaném nádobí. Spoustu energie pomůže ušetřit i vaření s pokličkou, uvařit lze tak až třikrát rychleji. Ještě více energie lze uspořit s tlakovým hrncem (až 80 procent času a 60 procent energie).

Manželé Bendovi si aktuálně šetří na zateplení domu. Vzhledem k cenám stavebních materiálů k němu ale dojde nejspíš až příští rok.

„Zateplení fasády je investice s dlouhodobým efektem, kterou podporuje stát prostřednictvím dotačního programu Nová zelená úsporám. Při dodržení nejvyšších standardů dokáže ušetřit až 9,20 megawatthodiny ročně,“ dodává Remr. Na druhou stranu zateplení rodinného domu by vyšlo minimálně na 300 tisíc korun, je proto třeba počítat s návratností okolo deseti let.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

MerkurXtip dává bonus 200 korun. Sázejte na své oblíbené sporty

24. dubna 2024

Advertorial Sportovní sázení má dlouhou historii a je stále populárnější. Sázková kancelář MerkurXtip přitom...

Přísné a drahé. Na přílišnou regulaci už upozorňují i špičky české železnice

24. dubna 2024

Premium Nářky nad složitostí železnice, kterou prodražují přísné normy, nejsou v tuzemsku novinkou. Ozývají...

Žádný personál ani jiný zákazník. V Česku roste síť bezobslužných obchodů

24. dubna 2024

Minute Shop je nový koncept automatizovaných prodejen s nonstop provozem, kam zákazník vstoupí...

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...