Diskuze

Evropská unie urychlí výstavbu větrníků, jejich počet se bude násobit i v Česku

Větrná energie tvoří v Česku jedno procento spotřeby elektřiny, přitom evropský průměr je sedmnáct procent. Evropská unie nyní podpoří výstavbu nových větrných elektráren na území členských států a větší roli mají větrníky hrát i v energetickém mixu České republiky. Vláda prosazuje, aby se instalovaný výkon větrných turbín do roku 2030 zpětinásobil.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

P54a23v12e39l 64K24o16l25o49c

22. 12. 2023 18:28

To budou panorámata...

0 0
možnosti
ZP

Problém větrníků i fotovoltaiky je nepravidelnost výroby a nutnost doplňkového zdroje a dále výkupní ceny a potom to všichni zaplatíme ve fakturách za elektřinu ČEZu. Fiala nám od ledna opět přidá do faktur za každou spotřebovanou kWh 0,495 Kč + DPH.

8 0
možnosti
JZ

Sice Fialu a ODS nesnáším, ale poplatek za OZE dočasně platil stát a teď se nám prostě vrátí. Tento problém tu máme od roku 2006. Místo střádání na jádro se platilo na něco, co nemá v ČR značný přínos. Bohužel nikdo neměl odvahu ten poplatek zrušit. Znamenalo by to porušení smluv a asi značné finanční odškodnění v případě soudů. Otázka je, zda se po vypršení poplatek bude nadále platit. Obávám se, že bude a také bude nadále růst...

0 0
možnosti
KL

K45a93r97e86l 31L71i90š98k82a

22. 12. 2023 12:04

Nejde to? Tak pritvrdime

2 0
možnosti
LJ

"Téměř všichni hlavní evropští výrobci větrných turbín vykazují v posledních dvou letech provozní ztráty" dal jsem nečetl, je jsme o co jde...

3 0
možnosti
LJ

.. je jasné o co jde.

1 0
možnosti
JZ

Těch problémů není zrovna málo... Tisíce tun železobetonu pro základ větrné elektrárny se nerecykluje z finančních důvodů. Při velkém množství takových elektráren je jasné, co to znamená pro krajinu v malé zemi. Lopatky pro původní účel není možné recyklovat díky prvkům snižujícím hluk. V zimě z nich litá led, který ohrožuje okolí. Řešení je vyhřívání nebo vypnutí elektrárny s námrazou. Nejde jen o hluk, ale také o vibrace a jejich dlouhodobý vliv na zdraví. Dalším negativem je prokázaný pokles cen nemovitostí v blízkosti elektráren. Vážně není lepší soustředit se u nás na další bloky JE, než stavět hromadu nesmyslů?

17 0
možnosti
MK

Problém JE je aktuálně jejich naprosto absurdní cena.....

0 1
možnosti
MK

Jak si muzeme temito obludnymi stavbami hyzdit krajinu neni mozne pochopit. Zelene silenstvi👎

13 1
možnosti
JE

Masivní devastace vzhledu krajiny za podpory socialistické Brusele!!!

Hnus, se kterým u nás budou souhlasit jen ti hmotně zainteresovaní.

27 3
možnosti
OB

ja kolem vetrniku obcas jezdim na kole a je mi pak zahadou proc k tomu "hnusu", jak pises, pri peknem vikendu chodi lidi na prochazku. je to dost z ruky a jdou cilene k nemu.

2 13
možnosti
VP

Co vidím v okolí větrníky, tak nefungují. Pravděpodobně se porouchaly a majitel si spočítal, že by se mu oprava nevyplatila. Totiž pokud poruchu nedokáže opravit horolezec, tak musíte přivézt jeřáb, a to asi vyjde velice draho. Jak tohle řešit?

6 1
možnosti
MN

Jakože potřebují opravit lopatky na místě?

0 0
možnosti
MS

A kolik nám EU nařídí vybudovat elektráren přílivových

22 1
možnosti
VP

Podle článku nám EU ohledně větrných elektráren nic nenařizuje, pouze doporučuje a podporuje.

3 7
možnosti
KL

Jsem pro, ale jen když ne vrtule místo plastu použijí recyklovaný papír bez epoxidů.

13 1
možnosti