Pondělí 16. května 2022, svátek má Přemysl
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 16. května 2022 Přemysl

Burgery a káva už nestačí. Obchodní centra investují do modernizace

  1:00
Většina tuzemských obchodních center vyrostla koncem první dekády tohoto století. Nyní přichází postupně čas jejich první modernizace. Majitelé přitom sázejí na vylepšování jídelní části, takzvaných food courtů. Přidávají nové restaurace nebo kavárny a zvětšují jejich plochu.

Obchodní centrum Letňany v srpnu 2018 otevřelo nově zrekonstruovadný food court. | foto: OC Letňany

Podle posledních dostupných čísel společnosti CBRE skoro za dvě desítky obchodních center činil podíl ploch věnovaných jídlu a pití sedm až osm procent. To bylo v roce 2017, dnes už to je více. Rekonstruovaná centra často vyhrazují food courtům až pětinu svého prostoru.

„Mají-li si centra udržet zákazníky, přilákat nové a prodloužit jejich čas v centru, pak dobře navržené kvalitní prostory s vysokým zastoupením služeb, jako je pošta, doktoři, realitní kanceláře a další, a zážitkových konceptů od edukačních přes zábavní po gastro jsou absolutně nezbytné,“ potvrzuje Jan Kotrbáček, vedoucí pronájmu maloobchodních prostor v regionu střední a východní Evropy společnosti Cushman & Wakefield.

Kategorie potravin a nápojů patří v posledních letech v obchodních centrech k nejrychleji rostoucím, pokud jde o tržby. (Do těchto čísel se přitom nezapočítávají prodeje v hyper- a supermarketech.) Předloni šly tržby nahoru podle indexu CBRE o 20 procent, což zvyšuje zájem o budování podniků tohoto druhu.

Obchodní centra v Česku

„Modernizaci „jídelní části“ například v posledním roce provedlo jedno z nejúspěšnějších pražských center, OC Chodov. Podobným směrem vykročilo středisko v Praze-Letňanech, nicméně změny dělají i menší, jako je Galerie Nové Butovice či nově Šestka nacházející se nedaleko ruzyňského letiště. Vylepšení je vidět v českobudějovickém centru Igy, teplické Olympii a chystá se brzy v Olympii v Plzni. Další centra se zatím nerozhodla. 

„Přemýšlíme už dlouho, zda udělat na celé ploše restaurační zóny food court se společným sezením bez obsluhy, nebo ne. Lidem se podle našich studií líbí určitá intimní zóna v samostatných restauracích, a proto se přikláníme k řešení půl na půl,“ říká David Pažitka, šéf Obchodního centra Nový Smíchov.

Láká McDonald’s i Panda

Modernizace gastročásti v obchodním centru souvisí často s příchodem nových restauračních řetězců. „Pro úspěch nestačí mít na menu hamburgery a kávu. Je zcela zásadní, aby centrum nabízelo přesně takové jídlo a občerstvení, jaké jeho zákazníci chtějí,“ uvádí za poradenskou firmu v retailu Jones La Salle Natálie Vítková.

Stálicemi v obchodních centrech jsou velké fastfoodové řetězce. Populární je dlouhodobě McDonald’s či KFC, nyní se hodně rozšiřují Burger King, slovenský Regal Burger a česká Bageterie Boulevard.

Obchodní centrum Letňany otevírá v novém. Přestavba stála půl miliardy

Ty v centrech doplňují napohled drobné restaurace s asijskými nudlemi, mexickými tortillami nebo řeckým gyrosem, za nimiž se ale často skrývají obří řetězce. Příkladem, který má v Česku hodně poboček, je Panda, nadnárodní řetězec působící po celém světě. Z místních čínských nebo vietnamských kruhů se pak rekrutují podniky, jako je Čínský orel či Kaktus. 

Jak zmiňuje jeden z manažerů velkého obchodního centra, jejich výhoda je, že dokážou být levní. Většina zákazníků se totiž chce naobědvat rychle a nejlépe za stravenku. Pouze levné podniky ale zákazníkům nestačí. Proto centra lákají nové restaurace.

„Rádi bychom, aby se část s jídlem a nápoji nafoukla zhruba o třetinu,“ říká manažer pražské Šestky Peter Fazekaš, jenž má nově na starosti pronájmy. Místo Zlatého orla a Kaktusu přijde do Šestky čínská restaurace Lai Lai či indická Satyam.

„Chceme, aby čínská restaurace dělala opravdu čínská jídla,“ uvádí Fazekaš s tím, že tyto věci s nájemci předem domlouvá, někdy včetně podoby nádobí. Z food courtu navíc zmizí dlaždičkové obložení a menší stoly a místo nich se tam objeví kulaté dřevěné stoly pro více lidí.

„Opravdu klademe velký důraz na kvalitu našeho jídla, a proto za patnáct let provozování indických restaurací u nás vaří jen a jen Indové,“ říká za Satyam Narinder Kumar Joneja. Majitelé obchodních center si pochvalují i restaurace typu running sushi, které nejčastěji provozuje původem čínská firma Makakiko. Poptávka je i po vegetariánských restauracích.

Boom nepotrvá věčně

Přednosti i nevýhody center jsou zjevné. „Pro nás je důležité být tam, kde jsou naši zákazníci. Obchodní centra jsou pro náš koncept fast casual optimální, jelikož se tam stravuje mnoho lidi z kanceláří, kteří preferují kvalitu, avšak nemohou čekat na jídlo dlouho,“ říká jednatel Regal Burgeru Jozef Bardík.

„V obchodních centrech máte zajištěný lepší servis, většinou modernější budovu a větší koncentraci potenciálních zákazníků. Na druhou stranu v jednotce na ulici jste sami svým pánem, určujete si otevírací dobu, což u obchodních center většinou není možné,“ shrnuje Ondřej Rous, šéf řetězce Vegg Go.

Supermarkety a diskonty táhnou, lidé v nich nakupují stále raději

Relativně novou a v Evropě úspěšnou značkou je neměcké Vapiano, které má nyní v Praze tři pobočky v obchodních centrech Quadrio, Chodov a Myslbek. I takto silná značka už se ale musela přizpůsobit místním zvyklostem. Na Chodově nejprve otevřeli samostatnou restauraci mimo food court, po čase se ale přesunuli do něj. Důvod? „Koncentrace a zvyklosti lidí, kdy řeší jídlo,“ vysvětluje Janette Turňová.

Obchodní centra zatím nepociťují dopad rostoucího podílu nákupů po internetu. Nicméně to, jak bude vypadat budoucnost, si lze představit na výjevech ze zahraničí, kde už mají restaurační boom za sebou.

V článku „Ani skvělé jídlo nezachrání nákupní centrum od vyhynutí“ popisuje agentura Bloomberg na příkladu Velké Británie rostoucí potíže restauračních řetězců v obchodních centrech. Útraty zákazníků tam nerostou tak rychle, aby pokrývaly nutné investice.

V Česku je na škarohlídství času dost, jsme spíše na počátku zvětšování restauračního byznysu v obchodních centrech. Nicméně mezinárodní řetězce jsou si hrozby číhající za dveřmi vědomy.

„Návštěvnost obchodních center tady zatím stoupá, ale právě proto, že tuto hrozbu vnímáme, vybíráme si jen silná centra, která kombinují více faktorů návštěvnosti, jako je zábava, nákupy, meeting point,“ popisuje Daniel Ryška za Burger King.

V říjnu 2017 se na pražském Chodově znovu otevřelo obchodní centrum:

11. října 2017

  • Nejčtenější

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Nešvar z devadesátých let se vrací. Turisté na místě zjišťují, že bydlí jinde

Premium Nešvar z devadesátých let se vrací. Turisté si zaplatí zájezd v zahraničí, přijedou do hotelu a teprve na jeho recepci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ruské lodě nabízejí kradené ukrajinské obilí. Putin pěl o rekordní sklizni

Rusko krade ukrajinské obilí a pokouší se ho prodat na mezinárodních trzích, stěžuje si Ukrajina. Moskva k tomu...

Jmenování Michla guvernérem ČNB vzbudilo na trzích strach, koruna oslabuje

Prezident Miloš Zeman jmenoval do funkce nového guvernéra centrální banky Aleše Michla, který je dlouhodobým odpůrcem...

ČNB zahájila měnové intervence, snaží se zvrátit oslabení koruny

Bankovní rada ČNB se na čtvrtečním mimořádném zasedání rozhodla zahájit intervence na devizovém trhu. Důvodem je...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

Češi řeší, čím topit. Proč bychom se neměli zbavovat plynového kotle?

Premium Plynu pro domácnosti by mělo být dosti při přerušení dodávek z Ruska. Nedostatkový plyn sice zdražuje, ale rychlý...

I vysokoškolák může být blbý, říká obávaný lovec z Novy Doktor Vševěd

Premium Na úspěchu televizní soutěže Na lovu má Jiří Martínek velký podíl. Diváci žasnou nad jeho znalostmi. On žasne taky –...

  • Další z rubriky

Nešvar z devadesátých let se vrací. Turisté na místě zjišťují, že bydlí jinde

Premium Nešvar z devadesátých let se vrací. Turisté si zaplatí zájezd v zahraničí, přijedou do hotelu a teprve na jeho recepci...

Během tří let skončilo víc než tisíc hospod na vsích. Pivovar nabízí pomoc

V českých obcích o velikosti do pěti tisíc obyvatel skončilo za poslední tři roky přes 1 100 hospod. Plzeňský Prazdroj...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Průzkum: Češi přizpůsobili své byty a domy, hlavně kvůli práci z domova

Práce z domova je největším trendem posledních několika let a jak ukazují data, ještě nějakou dobu k nim patřit bude....

Vysoké ceny i nejistota. Místo kotle na plyn lidé radši volí tepelné čerpadlo

Petra a Jaromíra ze dvou různých koutů republiky pojí stejné rozhodnutí. Starý plynový kotel mění za nové tepelné...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Bez nebezpečných injekcí do penisu si dnes nic nevyděláte, říká pornoherec

V posledních letech se ve videích pro dospělé objevuje další nerealistický prvek – hodiny trvající erekce. Pornoherec a...

Eurovizi vyhráli Ukrajinci s písní pro matky, čeští We Are Domi nezaujali

Na šedesátém šestém ročníku mezinárodní pěvecké soutěže Eurovize, který se letos konal v italském Turíně, zvítězil...

Památka na sověty. Turkmenistán hodlá jednou provždy uhasit Bránu do pekla

Sovětští důlní inženýři podnikli v šedesátých a sedmdesátých letech řadu misí. Jejich expedice do Turkmenistánu v roce...

Pralinky a Aljaška rozhodly. Soutěž Peče celá země vyhrála máma na mateřské

Přestože finále soutěže amatérských pekařů a cukrářů proběhlo loni v létě, diváci České televize si ho užili až dnes...