Obchod s cizinou spadl do schodku

  • 4
Zahraniční obchod skončil v březnu s nejhorším výsledkem za letošní rok: deficitem 4,6 miliardy korun. Přesto jde podle Českého statistického úřadu o druhý nejlepší březnový výsledek od roku 1995. Za celé první čtvrtletí vykázala obchodní bilance schodek ve výši 1,2 miliardy korun.

Obrat zahraničního obchodu (součet dovozu a vývozu) dosáhl 287,3 miliardy korun, což je historicky nejvyšší měsíční hodnota.

„Exporty rostly o vysokých 18,2 procenta, importy byly dokonce o 20,4 procenta vyšší než před rokem,“ upozornil Ivo Nejdl z Raiffeisenbank.

Nepříznivě se vyvíjelo saldo obchodu se zpracovatelskými výrobky, zejména vlivem obchodu se stroji a dopravními prostředky a s chemikáliemi.

Z teritoriálního hlediska nejvíce vzrostl přebytek v obchodě s Německem, Slovenskem, Rakouskem a Belgií.

„Odvětví, která produkují zboží s vyšší přidanou hodnotu a jsou často posilována přílivem přímých zahraničních investic, jsou proexportně zaměřená. Nepřekvapuje tedy fakt, že roste přebytek obchodní bilance v obchodu se Slovenskem, Polskem, Maďarskem či Německem,“ dodává Nejdl.

Naopak vzrostl schodek s Čínou, Itálií, Francií a Japonskem.

Podle odhadů Raiffeisenbank by měl deficit zahraničního obchodu za celý rok dosáhnout 70 miliard korun. „To je při předpokladu rozšiřování flotily ČSA velmi slušný výsledek,“ uzavítá Nejdl.