Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mezi Čechy sílí zájem o nemovitosti v zahraničí. Může za to nejen inflace

  15:00
Zájem o nemovitosti v zahraničí mezi Čechy narůstá. Někteří hledají rodinné sídlo, další se snaží ochránit své úspory před inflací. V posledních letech se navíc naučili provozovat nemovitosti na dálku, což jim následnou správu majetku usnadňuje.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

O zahraniční nemovitosti projevovali ještě před nějakými deseti lety zájem především Češi v důchodovém věku. Doba se ale změnila a mezi kupci se už objevují i zajištění pětatřicátníci. Částečně za to může vyšší životní standard „Češi obecně zbohatli a chtějí si dopřát lepší kvalitu života,“ říká Lucie Krajná, majitelka realitní kanceláře RE/MAX Lusso, která se specializuje na zprostředkování prodeje nemovitostí v oblasti Costa del Sol ve Španělsku.

Reality.iDNES.cz - nabídka nemovitostí

Důvody k nákupu nemovitosti v zahraničí ale mohou být i čistě praktické. „Hlavní motiv bývá investiční, tedy uložit peníze do něčeho, co minimálně udrží hodnotu a ideálně bude generovat slušný výnos,“ myslí si Jakub Štilec, advokát a řídící partner v advokátní kanceláři Štilec & Partners. Tento přístup vidí realitním odborníci hlavně v posledních letech.

Zájem o zahraniční nemovitosti začal růst již v začátcích koronavirové pandemie. Další skok nastal po zahájení ruské okupace Ukrajiny. A momentálně přitažlivost zahraničních nemovitostí zvyšuje vysoká inflace v Česku. „V tomto ohledu se atraktivita českých nemovitostí za poslední roky do určité míry snížila, přesně úměrně tomu, jak rostla jejich pořizovací cena. Dá se s trochou nadsázky říci, že dnes koupíte byt v českém krajském městě za stejné peníze jako apartmán nebo dokonce i rodinný dům někde u moře,“ dodává Jakub Štilec.

Sázka na jistotu

Češi navíc obecně preferují konzervativní přístup k investování a upřednostňují spíše bezpečné a stabilní investiční příležitosti, kde je riziko ztráty co nejmenší. Mezi takové investice patří nemovitosti dlouhodobě. „Z pohledu roku 2022 patří nemovitosti do velmi malé skupiny aktiv, u nichž by se výnos mohl vyrovnat anebo i přesáhnout meziroční růst cen,“ shrnuje Tomáš Chrobák ze společnosti SUR REAL Investments, která se specializuje na prodej investičních apartmánů v Rakousku.

Při výběru nemovitosti ke koupi pak Češi prakticky kopírují dovolenkové destinace. „Dlouhodobě jsou u Čechů oblíbené země jako Chorvatsko, Rakousko, Španělsko nebo Itálie. Ze vzdálenějších pak především Dubaj,“ říká Štilec.

Vlastní byt v nedohlednu. Sedm důvodů, proč za něj Češi zaplatí majlant

Češi tato místa znají, mají je rádi a nemovitosti pak využívají i pro svoji dovolenou. To potvrzuje i realitní síť RE/MAX Lusso. „Vidíme zvýšený zájem například o atraktivní nemovitosti ve Španělsku nebo Egyptě,“ dodává Lucie Krajná. Zajímavé jsou však pro Čechy i nemovitosti „u sousedů“. „Významnou roli v uplynulých měsících hrála geopolitická situace a motiv bezpečné země, jako je Rakousko nebo Švýcarsko,“ říká Chrobák. Bezpečné země si Češi vybírají hlavně kvůli obavám o vývoj v regionu. Nemovitost pak kupují jako případné útočiště v situaci, kdy by se ekonomická nebo politická situace v tuzemsku zhoršila.

Snadnější než dřív

Další cílovou skupinou jsou nemovitosti ve velkých metropolích. Tam je motivace k nákupu jiná. „Tady bývá záměr kupujících orientovaný spíše na dlouhodobé pronájmy, tedy přístup investičně konzervativnější, který nevyžaduje takové osobní nebo podnikatelské nasazení investora,“ doplňuje Štilec.

Austrálie zpřísní cizincům nákup nemovitostí. Zavede i pokuty za prázdné byty

Mění se i rozpočet, s jakým Češi k nákupu nemovitosti v zahraničí přistupují. Dříve převažovaly poptávky na byt v ceně do 400 000 eur, v přepočtu tedy do deseti milionů korun. Takové nemovitosti chtěli Češi spíše pronajímat a částečně je v sezoně využívat i pro sebe. Dnes mají Češi rozpočet minimálně dvojnásobný. „Aktuálně je na úrovni 800 000 eur za dvou až třípokojový byt a takoví kupci jej pak chtějí část roku pronajímat. Při vyšších cenách blížící se hranici dvou až tří milionů eur je pak nemovitost většinou využívána pro osobní účely a coby druhé rodinné sídlo,“ vysvětluje Krajná.

V případě, že se Češi rozhodnou nemovitost v zahraničí pronajímat, je to pro ně mnohem snazší než v minulosti. „Lidé se již naučili zahraniční nemovitosti provozovat na dálku. K tomu určitě hodně napomohl rozvoj technologií a nejde jen o Airbnb. Stačí kvalitní instagramová propagace a spolupráce s místním správcem a můžete bez větších problémů obsluhovat nemovitosti na druhé straně zeměkoule, navíc s globální klientelou. Známe investory, kteří takto úspěšně pracují s nemovitosti na Srí Lance, v Indonésii nebo na Kanárských ostrovech,“ uzavírá advokát Jakub Štilec z advokátní kanceláře Štilec & Partners.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Kapacita úložišť elektřiny se zvýšila, vznikají však pomalu, varuje agentura

27. dubna 2024

V loňském roce se celosvětově podařilo zdvojnásobit počet baterií sloužících k ukládání elektrické...

Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde

27. dubna 2024

V zemi posedlé dokonalostí si žádný výrobce knedlíčků nemůže dovolit prodávat nehezké kusy. Na...

Vývoz českého nábytku klesá, na vině je Německo. Výrobci hledají nové trhy

27. dubna 2024

Export českého nábytku do zahraničí se v loni propadl. V porovnání s předchozím rokem se hodnota...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...