Mobilní firmy slibují výhody i po Vánocích

Letošní Vánoce budou řež. I když už má podle statistik mobilní telefon skoro každý Čech, operátoři neustávají v boji o ty poslední duše a otevřeně útočí i do řad konkurentů.

T-Mobile pokračuje ve snaze stát se českou mobilní jedničkou, Eurotel jako obranu připravil věrnostní nabídku, Oskar útočí na oba například s Hodinovou jízdou.

Eurotel do vánočního zabalil své obvyklé balíčky se službami. Noví zákazníci tak dostanou za šest korun až šest hodin volání při uzavření smlouvy s firmou na dva roky. Podobný balíček má Eurotel i pro své současné zákazníky.

Když prodlouží smlouvu, získají za korunu až pět hodin měsíčně. Tato nabídka platí půl roku.

"Ve srovnání s předcházejícími lety, kdy byla vánoční nabídka založena spíše na jednorázových výhrách, jsme se letos rozhodli pozměnit charakter. Věříme, že letos oslovíme většinu zákazníků, kteří si budou moci užívat vánoční výhody nejen o Vánocích, ale po dobu šesti měsíců v novém roce," říká šéf Eurotelu Michal Heřman.

T-Mobile prolomil ledy a dává telefon za korunu i v předplacené sadě. Za necelé tři tisíce lze získat telefon s kreditem na volání bez koruny ve stejné hodnotě. Po provolání tak člověku zůstane telefon a není vázán žádnou smlouvou.

"Trh už je tak nasycený, že jsme se rozhodli jít i do tohoto rizika. Z průzkumů trhu však vyplývá, že většina Čechů získané telefonní číslo nezahazuje, spíše posílá dále do rodiny. Třeba prarodičům," vysvětluje Jiří Hájek z T-Mobile.

V nabídce má mobilní dvojka i telefony pro náročnější, ale za ty si musí i noví klienti firmy připlatit. V případě Nokie 3100 asi patnáct set, u Siemensu CT65 přes dva tisíce. Ti, co se rozhodli pro pravidelné měsíční služby u T-Mobile, mají jako vánoční dárek od firmy poloviční cenu za aktivaci služeb, tedy necelých osmnáct set korun.

Nejmladší Oskar jde do vánočního shonu se dvěma silnými želízky v ohni. Hodinovou jízdou a Nadupanou sadou. Ten, kdo si pořídí Oskarovu Hodinovou jízdu, může až po dobu následujících sedmi měsíců podle zvoleného měsíčního programu provolat denně hodinu v síti Oskar zdarma. Může udělat jeden dlouhý nebo několik telefonátů. Jednou se dá nastavená hodina změnit zdarma.

Oskarovy Nadupané sady jsou zaměřeny na ty, kdo se neradi zavazují, obsahují tři telefony od necelých dvou tisíc do čtyř tisíc korun. K nim Oskar dává na půl roku deset minut volání zdarma do všech sítí na rozdíl od Nadupané hodiny, kde zvýhodnění platí jen v jeho vlastní síti.

Před výběrem vánočního dárku od všech operátorů je však nutné mít stále na mysli, že nic není zadarmo. Dárky i telefony za příjemnější ceny než během roku v sobě schovávají většinou upsání se firmě na dva roky nebo placení zvoleného tarifu.