Uprchlíci z Ukrajiny jsou přijímáni v Kongresovém centru v Praze. (4. března...

Uprchlíci z Ukrajiny jsou přijímáni v Kongresovém centru v Praze. (4. března 2022) | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Drink for Ukraine se ruší. Nemohli bychom juchat u piva, říkají organizátoři

  • 5
Více než čtyřicet minipivovarů z celé republiky se v sobotu mělo sejít na benefičním pivním festivalu Drink for Ukraine, který se měl odehrávat v pražském Kongresovém centru. Minipivovary se chystaly na akci nabídnout více než 100 druhů piv a veškerý výtěžek z prodeje měl putovat na konto neziskové organizace Člověk v tísni. Akci ale organizátoři během pátku museli zrušit.

„Kongresové centrum se v těchto hodinách stává útočištěm pro tisíce ukrajinských uprchlíků a my jsme vyhodnotili, že nemůže zabírat místo potřebným,“ řekla v pátek Karolína Chroustovská z pivovaru Chroust, která je zároveň i spoluorganizátorkou pivního festivalu. 

Během rána se ještě organizátoři snažili najít narychlo vhodné náhradní místo, ovšem tak velký prostor nebylo v jejich silách zajistit. Očekávali, že akci navštíví až 3 tisíce návštěvníků.

Centrum v Brně pod náporem stoplo registraci uprchlíků, nával je i v Praze

K zorganizování festivalu je přiměla současná politická situace, nicméně příchod tisícovek ukrajinských uprchlíků právě na místo jeho plánovaného konání situaci zkomplikoval. „My jsme během pátku vyhodnotili, že nemůžeme juchat u piva a přehlížet, co se momentálně děje,“ dodala Chroustovská.  

Vstup na benefiční pivní festival měl být zdarma a v prostorách pražského Kongresového centra by návštěvník ochutnal až sto různých druhů piv od řemeslných minipivovarů.

Pro festival se zvedla vysoká vlna podpory z celé republiky včetně větších pivovarů. „Podpora festivalu nám opravdu vyrazila dech. Je vidět, že svět je u nás ještě v pořádku,“ říká spoluorganizátor festivalu Ladislav Vrtiš z pivovaru Raven. 

Finančně i vlastní účastí měl akci podpořit i Plzeňský Prazdroj či Rodinný pivovar Bernard.