Jihočeši pořádají sbírky, vozí jídlo i deky. Na Hluboké nabídli hotely

  13:19
Peníze, ubytování, jídlo, oblečení. Kromě neziskových organizací, připravují, nebo už připravily, různé formy pomoci Ukrajincům i jihočeské instituce. Město České Budějovice vyhradilo 15 bytů, připojila se také Hluboká nad Vltavou, kam přijedou první lidé z Ukrajiny, dále Třeboň či Jihočeská univerzita. Napříč Jihočeským krajem jsou o tomto víkendu sbírkové akce, obyvatelé nosí jídlo, oblečení, deky či spacáky.

Sbírka pro Ukrajinu v Českých Budějovicích. Mysleli jsme si, že tu bude tak dvacet tašek, ale tohle množství nás šokovalo i dojalo zároveň,“ reagovala v sobotu odpoledne organizátorka Tereza Opelková. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Napříč Jihočeským krajem dobrovolníci pořádají nejrůznější sbírkové akce. V sobotu například obyvatelé v Českých Budějovicích přiváželi ve velkém deky, spacáky, ale také léky či powerbanky.

„Řekli jsme si, že když zatím v Budějovicích není žádné sběrné místo, tak to uděláme tady. Když máme místo, byť omezené. Mysleli jsme si, že tu bude tak dvacet tašek, ale tohle množství nás šokovalo i dojalo zároveň,“ reagovala v sobotu odpoledne organizátorka Tereza Opelková. Tašky s věcmi sahaly až ke střeše domku ve čtvrti Rožnov.

Lidé sbírali dále třeba v Prachaticích a v neděli opět sbírají v Budějovicích. Tentokrát na jiném místě v Nemanické ulici 2721 od 16 do 20 hodin, kam mohou lidé vozit například hygienické potřeby (pleny, vlhčené ubrousky, vložky, tampony...), dětské příkrmy, přesnídávky, dětské lahvičky a podobně. 

On-line reportáž z války na Ukrajině čtěte ZDE

V neděli odpoledne 27. února by mělo přijet z Ukrajiny 55 žen a dětí do bezpečí před válkou do Hluboké nad Vltavou. 

„Připravujeme pro ně ubytování v místních hotelech. Kdyby někdo chtěl, měl zájem a možnost ubytovat některou matku s dětmi v soukromí, dejte prosím vědět na mail piskac@hluboka.cz. Režijní náklady hradí město,“ upozornil starosta Hluboké Tomáš Jirsa.

Pomůže i univerzita

Vedení Jihočeské univerzity vyjádřilo připravenost poskytnout pomoc ukrajinským studentům a zaměstnancům univerzity v nouzi. Mohou se obracet na oddělení zahraničních vztahů jednotlivých fakult a rektorátu, případně na studijní oddělení fakult.

„Adresná pomoc pak spočívá především v udělení mimořádných a sociálních stipendií a poskytnutí či nalezení ubytování pro rodiny studentů a zaměstnanců, kteří odejdou z Ukrajiny,“ popsal mluvčí Jihočeské univerzity Štěpán Kuděj.

Vedení přírodovědecké fakulty už zřídilo postdoktorskou pozici pro ukrajinskou kolegyni, která již dříve s fakultou spolupracovala. „Bude tak moci přicestovat do České republiky i s rodinou. Děkanka fakulty Hana Šantrůčková zároveň ve čtvrtek rozhodla o poskytnutí sociálního stipendia pro ukrajinskou studentku, která se kvůli zmrazení bankovních účtů na Ukrajině dostala do finančních problémů,“ uvedl Kuděj.

Také vedení zemědělské fakulty jedná s budoucím zaměstnancem z Ukrajiny o jeho přistěhování i s rodinou s tím, že mu poskytne provizorní ubytování. Dva až tři studenty je v případě uprchlické vlny připravena přijmout teologická fakulta. Současně jim zajistí okamžitě stipendium a v případě potřeby počet stipendistů navýší.

Pedagogická fakulta nabídla své partnerské základní škole v Mukačevu možnost pobytu dětí na letním táboře. S nabídkou pomoci kontaktovala také skupinu ukrajinských učitelů, kteří pravidelně jezdí na výměnné pobyty. „Čeká na jejich vyjádření. V současnosti jsou v Kyjevě, kam přesídlili již dříve z oblastí Doněcka a Luhanska,“ podotkl Kuděj.

Budějovice nabízí 15 bytů

Pomoc nabízí také vysokoškolská psychologická poradna Jihočeské univerzity, zdravotně sociální fakulta a fakulta rybářství a ochrany vod. Filozofická fakulta udělí všem svým ukrajinským studentům do konce akademického roku měsíční stipendium. Mimořádná stipendia je připravena vyplatit studentům z Ukrajiny i ekonomická fakulta. Ta v případě potřeby současně kolegům z napadené země a jejich rodinám nabídne například i hostovské byty a pracovní pozice.

Ředitel kolejí a menz univerzity vydal ve čtvrtek rozhodnutí o poskytnutí padesátiprocentní slevy na ubytování pro ukrajinské studenty. „Iniciativa a pomoc přichází také od samotných studentů. Studentská unie Jihočeské univerzity například plánuje zřízení transparentního účtu na pomoc svých ukrajinských spolužáků,“ dodal Kuděj.

Finanční sbírku vyhlásila i Charita České republiky. Další kroky budou následovat. „Budeme nabízet Ukrajincům i možnost ubytování, do pondělí máme zjistit naše kapacity. Stejně budou postupovat například diecézní hostitelé,“ informoval ředitel Charity České Budějovice František Nestával.

Podporu Ukrajiny připravují i jihočeská města. Například Český Krumlov chce uvolnit ze svého rozpočtu 250 tisíc korun. Byty nabídne Ukrajincům i město České Budějovice. K dispozici je 15 bytů různých velikostí. S podobnou aktivitou se přidala i Třeboň, kde vyčlenili pět obytných vybavených buněk.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Začala přestavba Žižkových kasáren, bude z nich justiční areál za 600 milionů

25. dubna 2024  17:07

Po dlouhých letech jednání a příprav začala v Českých Budějovicích proměna bývalých Žižkových...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Policie zasáhla proti agresivnímu mladíkovi. Zaklekli ho a bili, píše svědkyně

29. dubna 2024  10:39

Na sociálních sítích se šíří video ze zákroku policistů, kteří o víkendu v Českém Krumlově...

Kovařčík podepsal s Motorem tříletou smlouvu, přichází i statný bek z první ligy

1. května 2024  8:55

Dres hokejistů Českých Budějovic bude od nové sezony oblékat reprezentační útočník Ondřej Kovařčík....

Majitelka školky týrala podle obžaloby děti. Může jí hrozit osm let vězení

30. dubna 2024  18:53

Soud v Českých Budějovicích se bude zabývat kauzou týrání dětí do tří let, kterého se podle...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Na Prachaticku se zřítil paraglidista, na louku spadl asi ze třiceti metrů

30. dubna 2024  11:52

K nehodě paraglidisty vyjížděli v pondělí záchranáři k obci Kahov poblíž Prachatic. Muž se zřítil...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...