Pijáci portského, sherry, malagy a dalších vín, do nichž se přidává vinný destilát, určitě uvítají knihu s příznačným názvem Portské a ostatní fortifikovaná vína. (Právě ono slovo fortifikace je odborný výraz pro dolihovaná vína – pozn. aut.).
Autorem knihy je Jan Stávek, moravský vinař a novinář, který se tomuto tématu věnoval již při absolutoriu Zahradnické fakulty v Brně.
Jan Stávek samozřejmě všechny technologie a vína osobně poznal, ostatně sám takováto víno vyrábí, proto mohl do detailů popsat jednotlivé odlišnosti, Například se lze v knize dočíst, že u řady výrobců se dosud hrozny určené pro výrobu portského lisují bosýma nohama mužů i žen. Ti, až po stehna zabořeni ve výchozí surovině, přitom v kamenných vanách tančí za zvuku hudby.
PIVO, DESTILÁTY, VÍNO, KOKTEJLY na napoje.idnes.cz |
Také druhá novinka souvisí s Portualskem. Nejde přitom o knihu, avšak o katalog cestovní kanceláře specializující se na tuto zemi. Obsáhlý téměř sedmdesátistránkový kvalitně vytištěný sešit obsahuje mimo jiné mapku vinných obastí Portugalska, najde se tu stručná historie vinařství v této zemi a praktické informace o třídění vín v této nejzápadnější evropské zemi a o pěstovaných odrůdách v jednotlivých regionech.
Další praktickou pomůckou pro lidi vyhledávající kvalitní víno, je určitě kvalifikovaný průvodce Průvodce po vinotékách Česku. Obsahuje informace drtivé většině vinoték, které jsou nyní v republice otevřeny, včetně praktických informací jako je otevírací doba, kontaktní telefon a sortiment.