Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidé slyší na zájezdy na poslední chvíli

  0:01
Češi na slevy slyší a nemusí jít jen o oděvy. Se začínající letní sezonou přišly ke slovu zájezdy na poslední chvíli a cestovní kanceláře se předhánějí v jejich nabídkách. Ruce jim přitom rozvazuje prudké posílení kurzu a menší chuť ostatních národů vyrážet do ciziny. V prázdninových měsících využívá zájezdy na poslední chvíli podle odhadu cestovních kanceláří asi 15 až dvacet procent klientů.

Zhruba další pětina zákazníků přitom dává naopak přednost předsezonním slevám. "Důvody jsou jak finanční, tak pracovní. Celozávodní dovolené už příliš nebývají a mnoho lidí předem neví, kdy si bude moci dovolenou vzít," říká Jaromír Beránek z agentury Mag Consulting, která sleduje cestovní ruch. Podle jejích odhadů letos pojede do ciziny 2,6 milionu Čechů.

Letos navíc mnoho lidí podle něj čeká, že ceny zájezdů půjdou ještě díky silnému kurzu dolů. Dnes lze týdenní letecký zájezd na Mallorku s polopenzí v červenci pořídit například u Čedoku po tisícikorunové slevě za 13 190 korun.

Levněji mohl člověk tuto cestu získat pouze při velmi včasném nákupu v listopadu loňského roku. Marketingový manažer Čedoku Tomáš Brejcha však připomíná, že je to případ od případu, protože u last minute závisí vždy na tom, jak velká kapacita se doprodává a v jakém termínu.

V této souvislosti odborníci upozorňují, že lidé by neměli věřit všem lákadlům na zájezdy na poslední chvíli. "Zájezd, který má dva měsíce do odjezdu, není žádný last minute," říká tajemník Asociace českých cestovních kanceláří Miroslav Ehl.

Databáze cestovních
kanceláří

Pro samu cestovku navíc není last minute nijak komfortní, protože do posledního okamžiku neví, jak zájezd naplní. Problém je to především pro malé kanceláře, které mají nasmlouváno do nějaké oblasti letadlo.

Třeba do Středomoří stojí cestovní kancelář kolem jednoho až 1,5 milionu korun, a pokud se jej nepodaří naplnit, je to pro cestovku dost riziková záležitost. Prodávající kancelář je pak častokrát nucena jít s cenou celého zájezdu dolů až na cenu letenky.

Mnohem raději proto mají cestovní kanceláře konzervativní zákazníky, kteří si kupují zájezd na léto už v zimě. "Klienti letos masivně využívají slevy v první minutě, které byly letos abnormálně výhodné," říká Brejcha z Čedoku.

Výhodou předčasných nákupů kromě poskytnuté slevy je, že zákazník si může vybrat konkrétní hotel i termín. To, jestli ušetří více při nákupu později, či předem, záleží na konkrétním zájezdu a cestovce.

Hlavní roli hraje kurz
Chování cestovních kanceláří a jejich cenovou politiku letos významně ovlivňuje sílící kurz české měny. Koruna již ve srovnání s loňským rokem posílila o 14 procent k euro a dvacet procent k americké měně. Ceny pro zájezdy na další sezonu přitom kalkulují cestovní kanceláře už na podzim předchozího roku.

Je to sice případ od případu, ale obvykle platí cestovka část peněz za nasmlouvané hotely předem a zbytek doplácí až přímo v sezoně. Pokud kurz mezitím výrazně posílí, kancelář ušetří.

Obecně čím větší cestovní kancelář, tím větší požívá důvěry u svých partnerů v zahraničí a tím větší část může zaplatit později. "Je to podobné jako u obchodníků. Velké hypermarkety ničí malé prodejny," přibližuje Beránek. Například největší cestovní kancelář Fischer platí předem dvacet až 25 procent z ceny ubytování.

Z úspor si může cestovní kancelář buď vylepšit zisk, nebo si může dovolit přijít s výraznější slevou právě u last minute. Některé cestovky přitom lákají zákazníky přímo na euroslevy.

"Využijte silné koruny a cestujte levněji, sleva deset procent na většinu zájezdů v naší nabídce," láká zákazníky na svých internetových stránkách cestovní kancelář Globtour.

Většina cestovek však dává přednost tomu zakomponovat slevu, kterou umožňuje silný kurz české měny, rovnou do výhodnější nabídky zájezdů na poslední chvíli. "Last minute cena se liší od ceny v katalogu v průměru o deset až 15 procent," říká Brejcha z Čedoku. Podobnou cenovou politiku má i Fischer.

Kromě příznivé kurzu letos umožňuje výhodnější nabídky i celosvětová situace v cestovním ruchu, který zmrazily loňské teroristické útoky na Spojené státy.

Letos se již sice situace zlepšila a ani Evropa nebyla tak dotčena, nicméně i přesto je patrné, že především Němci a Britové cestují méně. Díky tomu přišli hoteliéři v jinak hojně navštěvovaných oblastech letos s dodatečnými výhodnými nabídkami.

Místo dovolených se nemění
Klasický cestovní vzorek, kam lidé vyrážejí v rámci last minute a klasických zájezdů koupených předem, se podle zástupců cestovních kanceláří příliš neliší. A to i přesto, že při výběru zájezdu na poslední chvíli hraje pro lidi hlavní roli cena.

"Lidé, kteří dávají přednost cenově výhodným nabídkám, často netrvají na určité cílové oblasti, jde jim především o nízkou cenu, na druhém místě je termín a teprve potom vybírají, jaká nabídka je pro ně nejatraktivnější," říká Věra Kudynová z cestovní kanceláře Fischer.

Letos jsou tak nejvíce žádanými zeměmi opět Chorvatsko, Řecko, Turecko, Španělsko. "Jeden z největších nárůstů turistů má Bulharsko, které velmi zlepšilo infrastrukturu a je cenově dostupné," doplňuje Beránek.

V případě last minute jde ve valné většině případů o letecké zájezdy, ačkoli celkově stále vede cesta autem na jeden týden a do hotelů střední a nižší kategorie. Dopřát si dražší bydlení Čechy nepohnula ani silná koruna. "Lidé raději jezdí častěji, než by si vzali dražší hotel," vysvětluje Beránek.

Silný vítr odfoukl letadlo od nástupního mostu

  • Nejčtenější

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

1. června 2024

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava...

Koupit drahý džus, nebo vylisovat pomeranče? Spočítali jsme, co se vyplatí

6. června 2024

Z pomerančového džusu se stal exkluzivní nápoj. Litr se nyní v českých obchodech prodává za 80 až...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Znát věk odchodu do penze v 50 letech je nesmysl, vmetla ekonomka Kupkovi

2. června 2024  14:28

Je nesmyslné, aby se lidé až v 50 letech dozvídali, v jakém věku půjdou do důchodu. V diskusním...

Minus 210 miliard za pět měsíců. Jen dvakrát Česko hospodařilo hůř

3. června 2024  14:01

Schodek státního rozpočtu za uplynulých pět měsíců letošního roku činí 210,4 miliardy, sdělil...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dluží stovky milionů, i Gretzkému. Český nápad na pamětní bankovky zkrachoval

3. června 2024  20:04

Firma Top Legends, která prodává pamětní bankovky věnované slavným sportovcům, na sebe podala...

Dr Pepper předstihl Pepsi. Je druhou nejprodávanější limonádou v USA

8. června 2024

Nejprodávanější limonádou v Americe je dlouhodobě kokakola, její rival Pepsi ale nyní musí...

Byty jako jablka. Stavaři žádají zavedení jakostních tříd

8. června 2024

Premium Zatímco například u zeleniny se dbá na přesné rozlišení jednotlivých kategorií jakosti, u bytů a...

Propast v odměnách ředitelů a zaměstnanců v USA. Šéfové berou stonásobně víc

8. června 2024

Výkonní ředitelé firem vydělají odnepaměti více než běžní zaměstnanci. Čerstvá analýza však...

Zdarma vše, co potřebujete. V Kanadě otevírá potravinová banka první obchod

7. června 2024

V kanadské Regině se již brzy otevře nové komunitní centrum tamní potravinové banky. Svým klientům...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Modelka Huntington-Whiteleyová se vyfotila nahá. Přestaňte, jste matka, píší jí

Britská modelka a herečka Rosie Huntington-Whiteleyová (37) zveřejnila na Instagramu fotku, na které leží zcela nahá na...