Koruna přišla o pondělní zisky

  • 15
Koruna dopoledne ztratila část pondělních zisků. Měna oslabila z otevíracího kurzu 31,50 až na 31,62 za euro. Podle dealerů je na trhu klid a zmíněné oslabení je jen důsledkem vybírání části předchozích zisků.

Trh očekává, že koruna by neměla posílit natolik, aby to centrální banku vyburcovalo k intervenci. Naopak by prý mohlo dojít k oslabení až k hranici 31,70 za euro, kde se držela v posledních týdnech.

Výjimku udělala až v pondělí, kdy se kurz české měny dal opět do pohybu směrem k historickému rekordu poloviny loňského prosince. Tehdy stálo euro 31,19 koruny.

"Koruna začala posilovat už v pátek odpoledne, když se potvrdilo, že Česká národní banka nebude proti měně intervenovat," řekl iDNES dealer České spořitelny Viktor Mikulecký.

K silnějšímu kurzu, který se v pondělí zastavil na hodnotě 31,48 za euro (letošní rekord), pomáhají koruně podle Mikuleckého především spekulace zahraničních investorů.

"Zatímco za pohyby v posledních měsících minulého roku stál hlavně příliv zahraničních investic, současné posilování bylo zřejmě spekulativní," míní dealer. Není podle něj jasné, jak dlouho budou spekulanti zkoušet své štěstí.

Hrozba zásahu ze strany centrální banky prý ale stále trvá, přestože členové bankovní rady po měnovém zasedání minulý čtvrtek odmítli sdělit, zda se o možnostech intervence hovořilo. "Osobně si myslím, že by banka mohla alespoň verbálně intervenovat," řekl Mikulecký.

Svou roli na trhu stále hraje i příliv zahraničních investic. Pokud ale vláda při přijetí platby za Transgas a osm distribučních společností dodrží dohodu s ČNB, měla by německá RWE 4,1 miliardy euro za plynárenství zaplatit na zvláštní účet. Pak by mohla koruna oslabit.