Komunisté se postavili proti úlevám pro rodiny

  • 17
Daňové úlevy pro rodiny s dětmi jsou opět o něco blíž. Vládní novela prošla sněmovním rozpočtovým výborem a ten ji doporučil poslancům ke schválení. Ostře proti se postavili pouze komunisté. Jisté výhrady k zákonu má ale i ODS.

Návrh nového vládního zákona o dani z příjmu zavádí společné zdanění manželů či roční slevu 6000 Kč na dítě. Změny budou ale výhodné jen pro rodiny s nízkými příjmy. Dopad na středně příjmové rodiny bude neutrální a na rodiny s vyššími příjmy opatření dopadne negativně.

Komunisté ale na novelu nahlížejí jinak. Tvrdí, že zákon podporuje jen rodiny, kde jeden z manželů má vysoké příjmy.

"Při příjmu 70 tisíc měsíčně a jednom dítěti ušetří tato rodina asi 50 tisíc korun ročně, zatímco při minimální mzdě jen šest tisíc korun. Tomu, pánové a dámy, říkáte, že je to podpora rodin s dětmi? Schází však dodat, že dětí z bohatých rodin, kde alespoň jeden z rodičů má nadprůměrné příjmy," prohlásil komunista Jaromír Gongol.

Výhrady má i ODS. Varuje, že úpravy nebudou rodiny motivovat k tomu, aby více vydělávaly. Předloha bude podle ODS nevýhodná pro rodiny, kde manželé mají podobně vysoké příjmy. Nevýhodný bude podle ODS také pro střední příjmovou vrstvu a pro rodiny s více než čtyřmi dětmi.

O konečném znění zákona se rozhodne v průběhu dalších sněmovních čtení. Poslanci totiž k novele připravují řadu pozměňovacích návrhů.

Náměstkyně ministra financí Yvona Legierská již na minulém jednání rozpočtového výboru poslancům řekla, že v zákoně je navrhována největší úleva pro rodiny s dětmi od roku 1993. Návrh je koncipován tak, že v roce 2005 ušetří daňovým poplatníkům 3,6 miliardy korun.

Zákon by měl také firmám přinést zrychlení odpisů u některého majetku.

,