Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Na energetickém bazaru: Ber, nebo nech ležet!

  17:41
Jestli někdy byla vhodná doba napravit neuvážené prodeje realizované tradičními stranami, je to nyní. Energetická krize, připravenost nadnárodních vlastníků prodávat, společenská poptávka a válka na Ukrajině dávají vládě nebývalý prostor kupovat. Česko má šanci získat značnou část energetické infrastruktury opět pod kontrolu. Za posledních dvacet let tu taková šance nebyla, a pokud toho Petr Fiala nevyužije, bude to jeho další selhání, píše stínový premiér za hnutí ANO Karel Havlíček.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

A do čeho by se mělo investovat?

Předně musí vláda získat zpět páteřní síť plynovodů, tj. koupit přepravce plynu společnost Net4Gas, kterou vlastní Allianz Infrastructure a Borealis Novus Parent. Těm se zcela změnil podnikatelský model, který byl založen na tranzitu ruského plynu do Evropy.

Poté, co byl zničen plynovod Nord Stream 1 a podle všeho nebude zprovozněn ani Nord Stream 2, přišla společnost o většinu příjmů. Firma je v tuto chvíli závislá pouze na vnitrostátní přepravě, což znamená, že výnosy do značné míry závisí na regulátorovi ERÚ. Pokud nedovolí zvýšit tarify, pak to jediný přepravce plynu neustojí. Net4Gas totiž tíží dluh přes 33 miliard korun v podobě dluhopisů a úvěrů, které musí během několika let splatit.

Převzetím za symbolickou částku pod stát by tedy vznikl závazek tyto dluhy vypořádat. V každém případě by logickým investorem měla být státní společnost ČEPS, která by vedle páteřní sítě pro elektroenergetiku vlastnila i 4 tisíce kilometrů páteřní sítě plynového potrubí. Budoucí výnosy lze po válce očekávat přes tranzit plynu z Ukrajiny, ve hře by ale bylo i zvýšení ceny regulované složky plynu.

Česku hrozí, že mu firmy utečou do ciziny, říká šéf Hospodářské komory

Dalším krokem by mohlo být získání největšího distributora plynu v Česku, společnosti GasNet. Firma je na prodej, na rozdíl od přepravce plynu zde ovšem cena nebude nízká. Macquaire European Infrastructure Fund, British Columbia Investment Management Corporation a Allianz Capital Partners si firmu cení na desítky miliard korun, což odpovídá hospodářským výsledkům i předpokládaným budoucím výnosům. Logickým zájemcem by měla být polostátní společnost ČEZ, která by tak měla pod kontrolou většinu distribuce jak elektřiny, tak plynu.

V každém případě jde o návratnou investici, GasNet dnes dodává plyn 2,3 milionu odběratelů. Pro nezasvěcené jen dodávám, že distributor plyn neprodává, ale zajišťuje, aby plyn prodávaný obchodníky doputoval plynárenskou sítí k odběrateli, přičemž celkem jsou v Česku distributoři tři, včetně GasNetu, který má dominantní podíl.

Úkoly pro Petra Fialu

Třetí investicí, která se nabízí již více než rok, je pořízení zásobníků na plyn. Prodávajícím je RWE AG, která u nás přes společnost RWE Gas Storage vlastní šest podzemních zásobníků s kapacitou 2,7 miliardy metrů krychlových zemního plynu, což je naprostá většina skladování plynu v ČR a představuje to přibližně třetinu roční spotřeby.

RWE ohlásila zájem prodat zásobníky na začátku roku 2022, dosud se s nikým nedohodla. Je třeba říct, že vlastnictví zásobníků není nijak spojeno s vlastnictvím v nich uloženého plynu, což jde za obchodníky, v nepatrném množství i za Státní správou hmotných rezerv. Investice je to ovšem v čase návratná a stát by tím posílil energetickou bezpečnost. Je třeba vidět i riziko, že by zásobníky nakonec koupil nějaký další komerční subjekt. S největší pravděpodobností lze navíc na nákup využít řadu evropských fondů.

Sdílet energie budou moci rodiny i obce. Co znamená schválení klíčové novely

Nezbytná bude rovněž investice do společnosti ČEZ. Restrukturalizaci vlastnických vztahů slíbil loni premiér předložit do poloviny roku 2023, s výjimkou zpackaného pokusu u zákona „lex ČEZ“ se ale neudělalo nic. Vládou preferovaná varianta rozdělení společnosti a ovládnutí výrobní části naráží na řadu komplikací, navíc vláda ztratila téměř rok a vhodnou dobu již propásla.

Jednodušší se proto jeví jít francouzskou cestou a vykoupit stávající minoritní akcionáře a ovládnout plně celou skupinu ČEZ. To by nejenže vytvořilo lepší manévrovací prostor pro opatření v případné krizi, ale zjednodušilo by to i rozhodování o dalších jaderných blocích, které nás neminou.

Sdílená energetika neznamená blackout. Ani když slunce nesvítí, říká expert

Logickým doplněním energetického portfolia je i vytvoření státního obchodníka s energiemi, v počáteční fázi zejména se zemním plynem, tzv. „Single Buyer“. Ten by mj. nakupoval zemní plyn na mezistátní bázi a nabízel jej k následnému prodeji. A zajišťoval by i eventuální strategickou zásobu plynu. ČR a její občané by tak měli šanci profitovat jak z mezinárodního obchodu, tak i z využití potenciálu mezi vlastnictvím kritické infrastruktury a schopností efektivně řídit samostatný nákup zemního plynu.

Sečteno a podtrženo, Fiala má historickou příležitost činit. Je třeba pouze přejít z akademické rétoriky, vytvořit kvalitní tým energetiků a vyjednávačů a dotáhnout to do konce. Pokud se vydá touto cestou, bude mít naši podporu a při převzetí odpovědnosti za vládnutí v tom budeme pokračovat.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Sonny Angel: Ďábelská moc andělské panenky, která plete hlavu generaci Z

28. dubna 2024

Premium Všichni uživatelé TikToku už pravděpodobně znají panenku Sonny Angel. Asi osm centimetrů vysoká...

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

Kapacita úložišť elektřiny se zvýšila, vznikají však pomalu, varuje agentura

27. dubna 2024

V loňském roce se celosvětově podařilo zdvojnásobit počet baterií sloužících k ukládání elektrické...

Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde

27. dubna 2024

V zemi posedlé dokonalostí si žádný výrobce knedlíčků nemůže dovolit prodávat nehezké kusy. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...