Jiří Hejkrlík | foto: archív Jiřího Hejkrlíka

Děti pracují s mačetami, do školy nechodí. Jak také vzniká čokoláda

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Výrobci čokolády stále častěji ujišťují své zákazníky, že jejich výrobky jsou udržitelné. Agentura Bloomberg ale nedávno upozornila, že velká část produkce kakaa má ale stále k udržitelnému rozvoji daleko. „Farmáři vůbec nevědí, co se s kakaem děje,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz Jiří Hejkrlík z Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze. Ten při své práci africké země několikrát navštívil.

Pokud si koupím čokoládu v obchodě, jak velká je šance, že kakaové boby, ze kterých je čokoláda vyrobena, pochází z Afriky?
Hodně vysoká. Pobřeží Slonoviny a Ghana jsou dva největší producenti a vývozci kakaa na světě. Čím dál více se ale výroba kakaa rozšiřuje i do dalších zemí, jako je třeba Nigérie v západní Africe, ale také do Indonésie, Latinské Ameriky, Bolívie. U čokolády se ale původ bobů těžko určí, na burzách se většinou všechny kakaové boby smíchají dohromady.

Děti pracují celý den, nechodí do školy, pracují s mačetami. Je to těžká a nebezpečná práce. Za minimální mzdu a nebo bohužel často úplně zadarmo.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se