Nakupování. Ilustrační snímek.

Nakupování. Ilustrační snímek. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Cenová hladina klesá. V květnu zlevnil plyn i volání, zdražilo jídlo

  • 16
Hladina spotřebitelských cen v květnu meziměsíčně klesla o 0,2 procenta. Lidé platili méně zejména za plyn, volání a pohonné hmoty. Zdražily však potraviny, hlavně ovoce a zelenina.

Meziměsíční pokles cen ovlivnil ostrý konkurenční boj na poli mobilního volání. "Lidé tak mohli viditelně ušetřit díky levnějšímu mobilnímu telefonování a zlevněnému zemnímu plynu," říká analytik ČSOB Petr Dufek. V dalších měsících navíc čeká sezónní zlevnění potraviny v souvislosti s novou úrodou.

Meziroční tempo inflace se v květnu snížilo o 0,4 procentního bodu na 1,3 procenta. I zde sehrálo roli zlevnění plynu, kromě toho však například i tabáku. Mírně zlevnily oproti loňsku lihoviny. O téměř deset procent klesly ceny poštovních a telekomunikačních služeb, o více než čtyři procenta ceny pohonných hmot.

Některé potraviny jsou oproti loňsku výrazně dražší. Mouka o 32,3 procenta, zelenina o 23,1 procenta, brambory o 63,2 procenta, máslo o 9,3 procenta, vepřové maso a kakao o 6,6 procenta. O zhruba sedm procent zdražilo i vodné a stočné.