Diskuze

Výstavba reaktoru v Dukovanech přinese další miliardy investic i daní, ukázala studie

Investice do výstavby nového jaderného bloku vyvolá dodatečné příjmy na nových zakázkách i daňových příjmech, ukázala studie Centra ekonomických a tržních analýz. Na Mezinárodním strojírenském veletrhu ji představil ředitel CETA Aleš Rod.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DP

Jednoduchá matematika. Ročně vyhozených cca 30 miliard ze státního rozpočtu solárním baronům a dalším. Takže i kdyby to mělo stát 250 miliard, tak je návratnost méně než 10 let. Takže už měly stát nejméně 3 reaktory.

3 0
možnosti
VI

Máte pravdu,ale tento příspěvek je dědictvím pohrobků této vlády,ale je zde ještě jedna otázka,co je důležitější pro tento stát a národ.Jaderná elektrárna nebo F-35 .Proveďtě celostátní referendum k tomuto problému a nechte rozhodnout národ co je pro něho důležitější.

0 0
možnosti
TL

miliardy z našich daní to taky přinese, protože to nakonec zaplatíme my. V té době už budou levnější technologie.

Taky chci připomenout, že pořád nevíme kam uložit jaderný odpad. Jen slyšíme obce jak volají: u nás nikdy A to ještě neznáme ceny a náklady na provoz a ochranu toho úložiště po stovky let.

Už teď slyším pláč (nadávky) našich vnuků, do čeho jsme je to uvrtali...

1 6
možnosti
JF

Jaké konkrétní levnější technologie to budou?

10 0
možnosti

Realita muze byt spis taková, že to nakonec bude stát 10x víc, bude to trvat 10x déle, nebudou lidi a specialisti na výstavbu a provoz a nakonec z toho bude kolosální průšvih...můj názor s ohledem na to, jak se v česku staví...viz dálnice ve srovnání s Polskem, viz byty, viz všechno

2 4
možnosti
PV

Jako, jediná výhoda je ze ten areál už je na to zařízený a v územním plánu se s tím snad počítá . Kdyby se to mělo stavět někde na zelené louce tak je to bez šance.

4 0
možnosti
Foto

K22a93r85e41l 61R61y87b52á53k

11. 10. 2023 15:29

Energetiku sleduji, přestože v oboru už spoustu let nepracuju. Ale osobně bych preferoval Rosatom a jejich reaktory VVER 1200. Už jen proto, že Rusové neměli žádnou přestávku ve výstavbě JE. A mají skvělé výsledky.

Westinghouse překonal problémy a jeho reaktory AP1000 jsou dlouhodobě považovány za nejspolehlivější na světe. Vyplývá to z provozních dat. Na stejné úrovni pracují i VVER1200.

To se bohužel nedá říct o francouzkých reaktorech typu EPR. Areva vsadila na nevyzkoušenou inovaci. A nevyšlo to. Navíc jak Westinghouse, tak Areva mají nedokončené projekty. Obzvlášt odstrašující je finský Okilout, který stavěla právě Areva.

1 5
možnosti

D65a19v72i73d 94Ř68e23h17á75k

11. 10. 2023 15:58

Pokud byste preferoval Rosatom, tak nejenom že v oboru jiz nekolik let nepracujete, ale zrejme jste ztravil poslednich 10 let mimo civilizaci...

9 1
možnosti