ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Dražby nemovitostí jsou přestřelené. Neúčastníme se jich, hlásí investoři

  • 10
Nedobrovolné aukce majetku přitáhly v posledních letech obrovskou pozornost. Přispěla k tomu i jejich velká medializace, kvůli které se jich ale často účastní i nepříliš zkušení lidé. Investoři do nemovitostí se ale dražbám v poslední době spíše vyhýbají. Výsledné ceny jsou totiž často i o padesát procent vyšší než ty tržní.

Investoři od aukcí nemovitých věcí v minulých měsících upustili kvůli nevýhodnosti a extrémnímu zájmu nezkušených lidí, kteří ceny mnohdy tlačí citelně nahoru. Často je pro zájemce levnější koupit nemovitost přímo v realitní kanceláři, kde současně panuje i méně rizik.

Mladí Češi touží po vlastním bydlení. Ceny nemovitosti je ale ženou do nájmů

„Před lety jsme se dražeb účastnili velmi aktivně. Poslední dobou se ale stává, že konečná cena v dražbě citelně přestřelí tržní cenu, a tím se pro nás taková nemovitost stává nezajímavou. Větší medializací se do dražeb nahrnuli i často nezkušení investoři, kteří si pak kvůli nim i trhají vlasy. Výsledné ceny jsou totiž i o padesát procent vyšší než ty, za které by bylo nemovitost možné nakoupit v běžné realitní kanceláři,“ říká investor Jiří Kratochvíl ze společnosti NeoFlow.

Větší zájem ze strany dražitelů potvrzují i data Exekutorské komory. Z nich je patrné, že počet dražitelů, kteří se nedobrovolných aukcí účastní, stoupl jen za posledních šest měsíců o pětinu. Podle Lukáše Heřtuse z Finanční správy se na počtu dražitelů pozitivně odrazilo i zavedení elektronických dražeb.

„Zájem o nedobrovolné dražby majetku vzrostl enormně. Ještě v roce 2020 jsme byli schopni vydražit nemovitost i za dvě třetiny běžné ceny. Dnes už je to vyloženě náhoda, když se něco takového podaří,“ tvrdí Jiří Kratochvíl.

Boj o nemovitosti loni pokračoval, ceny rostly závratně. Trh však už brzdí

Podle Exekutorské komory je největší zájem o nemovitosti, které se nacházejí v dobrých lokalitách a jež jsou v dobrém technickém stavu. Jde o dostupné lokality s kvalitní infrastrukturou, dostupností inženýrských sítí, služeb, obchodů nebo škol.

Zájem pak není o dražby podílů na pozemcích nebo jiných nemovitých věcech, u nichž je pravděpodobné, že je nebude možné řádně užívat. Rovněž jde i o pozemky, které mají jen další omezené podmínky využití.

Podle Kratochvíla může za větší zájem o dražby i pandemie nemoci covid-19, kvůli které lidé tráví více času mimo práci. „Lidé jsou více doma a zajímají se. V posledních dvou letech se věci kolem dražeb také začaly více veřejně řešit. Určitou roli hraje i nedostatek nemovitostí na trhu obecně, takže lidé hledají alternativní zdroje,“ říká Kratochvíl.

Boj o nemovitosti loni pokračoval, ceny rostly závratně. Trh však už brzdí

Vyšší dražební nálada v České republice ale může souviset i s nižším celkovým počtem uskutečněných dražeb. Data Exekutorské komory totiž ukazují, že v posledních pěti letech je v počtu nařizovaných exekučních dražeb nemovitých věcí patrný klesající trend. 

V roce 2016 bylo soudními exekutory nařízeno zhruba 14 500 dražeb nemovitých věcí, přičemž v roce 2020 se jednalo už pouze o zhruba osm tisíc exekučních dražeb.

Dražby mohou být pro investory i riskantní

Samotní investoři současně varují před riziky, které s aukcemi souvisí. Častokrát totiž nejsou povoleny prohlídky nemovitostí. Investor si v takovém případě nedokáže relevantně vyhodnotit technický stav nemovitosti a rizika z toho plynoucí.

„Nakupovat nemovitosti přes dražby určitě nedoporučuji těm investorům, kteří zatím nemají zkušenosti s obchodováním s nemovitostmi a kteří nemají dostatečnou kapitálovou sílu. Rizik je ale samozřejmě mnohem více. Možností je i napadnutí dražby žalobou ze strany některého z účastníků dražby, kdy v takovém případě investor musí čekat na vyřešení právního sporu,“ říká Lukás Blažek ze společnosti Ronda Invest.

Dvougenerační bydlení jde na dračku. Podívejte se, co je na prodej

Dalším problémem pro investory je, že v současné době je velice složité získat financování na nákupy nemovitostí v dražbě. Bankovní domy častokrát neuvolní hypoteční úvěr, pokud úvěrovaný subjekt nezajistí před načerpáním hypotéky podpis zástavní smlouvy ke kupované nemovitosti a podání návrhu na vklad do katastru nemovitostí. Řešením je zajištění jinou než kupovanou nemovitostí, což pro většinu investorů ale není možné.

„Pokud by někdo nezkušený šel nejprve do dražby a pak hledal financování pro doplatek ceny dosažené vydražením, vystavuje se riziku, že úvěr nesežene a přijde o dražební jistotu, kterou složil před účasti v dražbě,“ dodal Lukáš Blažek.