David Truxa | foto: GoodMills

Cena mouky bude dál stoupat, brzy uvidíme zavírání mlýnů, říká šéf GoodMills

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Státní zásahy v podobě dotování cen energií, nebo kompenzací za energie nejsou podle šéfa mlýnů GoodMills Davida Truxy v pořádku.Ceny mouky se mohou zvednout, jeho byznysu škodí nedostatek v legislativě – definice špaldové mouky a kontroly její jakosti. „V současnosti se dá prodávat špaldová mouka, která špaldu neviděla ani z rychlíku,“ říká v rozhovoru pro MF DNES.

V květnu stoupla cena mouky pro zákazníky meziročně o 65 procent. Nárůst bude podle odhadů pokračovat i nadále, rostou ceny energií. Vedou se ale spory, jestli tady nevzniká nepřiměřený zisk u jednotlivých článků dodavatelského řetězce na úkor jiných. Očekáváte, že mlýny v ČR na konci letošního roku budou více v zisku?
Trend růstu cen tady je. Příčina růstu cen pečiva a výrobků z mouky v regálech je jasný, je to primárně okamžitým zvýšením cen pšenice. Když se podíváte na světové burzy, ve chvíli, kdy začal konflikt na Ukrajině, tak cena šla z nějakých 250 eur za tunu až na 448 eur za tunu – to je jedna věc. Současně s tím nikdo nevěděl, co bude a jak se bude konflikt vyvíjet – takže fyzická dostupnost pšenice se rapidně snížila.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se